Print this page

Rokovania licenčnej rady budú po novom verejné, kandidátov čaká aj verejné vypočutie Ilustr. foto KP

Parlamentom prešla novela zákona vysielaní a retransmisii z dielne poslancov OĽaNO Kristiána Čekovského a Milana Vetráka.

Po novom tak budú voľbe členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) predchádzať verejné vypočutia kandidátov na pôde Výboru NR SR pre kultúru a médiá.
"Ak chceme kvalitné a nezávislé médiá, potrebujeme aj kvalitný a najmä odborný kontrolný orgán. Veríme, že aj takto dosiahneme, aby boli do Rady pre vysielanie volení experti, vďaka ktorým budú mať novinári a médiá väčšiu právnu istotu a mohli svoju prácu robiť slobodnejšie," vysvetlil zámer novely Čekovský.

Zmena prichádza v čase, keď bude parlament vyberať nových členov do Rady.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého budú rokovania RVR verejné. "Vyšli sme tak v ústrety hlasom z odbornej verejnosti, ktoré žiadali prehľadný a transparentný systém prideľovania licencií pre rozhlasové a televízne vysielanie," zdôraznil Čekovský s tým, že uchádzači aj verejnosť musia vidieť, za akých okolností robia členovia Rady dôležité rozhodnutia v oblasti médií.

Rada kontroluje a reguluje obsah televízneho, či rozhlasového vysielania, vybavuje podnety, či sťažnosti divákov a prideľuje frekvencie jednotlivým vysielateľom.

Už o pár dní mala RVR rozhodovať o rozdelení výrazne vyššieho počtu rozhlasových frekvencií ako zvyčajne. "Keďže hrozilo, že pre pandémiu sa celý proces udeje za zatvorenými dverami, presúvame ho na obdobie po skončení núdzového stavu. Vytvoríme tak dostatočný priestor pre predkladanie žiadostí, ako aj realizáciu verejného vypočutia uchádzačov o frekvencie. Predpokladám, že výber sa presunie na začiatok roka 2021," uzavrel Čekovský.