Print this page

Fox News ruší reláciu moderátora, ktorý šíril teórie o ukradnutých voľbách (VIDEO) Reprofoto Fox News

Americká televízna stanica Fox News zrušila reláciu moderátora Loua Dobbsa, ktorý šíril nepodložené tvrdenia niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa o manipuláciách v novembrových voľbách. Informujú o tom svetové agentúry s odvolaním sa na oznámenie Fox News. Zatiaľ nie je jasné, či sa ekonomický novinár a hlasný Trumpov zástanca na obrazovke tejto televízie objaví v inom programe.

Správy o zrušení relácie sa objavili zakrátko potom, čo americká firma Smartmatic, ktorá dodáva elektronické hlasovacie systémy, podala žalobu okrem iného na Fox News a jej moderátorov (vrátane Dobbsa) kvôli vyjadreniam o údajne zmanipulovaných prezidentských voľbách. Vo Fox News vlani zazneli obvinenia, že sa firma podieľala na skreslení volebných výsledkov v prospech neskoršieho víťaza Joea Bidena. Firma sa teraz domáha odškodného vo výške 2,7 miliardy dolárov za ohováranie a poškodenie dobrej povesti.

Spoločnosť Fox News Media v piatkovom vyhlásení uviedla, že zrušenie programu je súčasťou plánovanej rutinnej obmeny programov. K samotnej žalobe firma už vo štvrtok podotkla, že je "pyšná" na to, ako vlani prezidentské voľby pokrývala.

Sedemdesiatpäťročný moderátor ekonomickej show začal vysielať na kanáli Fox Business v roku 2011 a od tej doby sa relácia zaradila medzi jednu z najsledovanejších programov na tomto kanáli, podotkla agentúra AP.

Dobbs opakoval tvrdenia o "odcudzených voľbách" exprezidenta Trumpa, ktorý odmietal uznať porážku v minuloročných voľbách. Tím bývalého šéfa Bieleho domu volebné výsledky napadol v desiatkach žalôb na amerických súdoch, ale tvrdenia o zmanipulovaných voľbách pred nimi nepreukázal, sudcovia jeho sťažnosti zamietli. Dobbs podľa denníka The Guardian tieto teórie vo svojej relácii živil, hoci sám priznal, že pre nich nie je dôkaz. "Osem týždňov od volieb a stále nemáme preukázateľný, hmatateľný dôkaz zločinov, o ktorých všetci vedia, že boli spáchané," vyhlásil Dobbs v januári. Posledný diel jeho relácie televízie odvysielala v piatok.