Print this page

Čína zakázala na svojom území vysielať stanicu BBC World News Zdroj: BBC

Britská televízna stanica BBC World News dostala zákaz vysielania v Číne, oznámila podľa agentúry Reuters čínska národná rádiová a televízna správa. Hovorkyňa BBC uviedla, že stanicu rozhodnutie čínskych úradov sklamalo. O týždeň skôr britské úrady odobrali vysielaciu licenciu čínskej štátnej televízii CGTN.

Vo vyhlásení čínska správa uviedla, že informovanie stanice BBC World News o Číne "závažne porušovalo" smernice vrátane pravidla, že správy majú byť "pravdivé a férové", poškodzovali čínske národné záujmy a naštrbenú národnú jednotu. Televízna stanica preto podľa vyhlásenia nespĺňa požiadavky kladené na zahraničné televízne kanály vysielajúce v Číne a jej žiadosť o licenciu na ďalší rok nebude prijatá.

Anglickojazyčná stanica nie je v Číne vo väčšine balíčkov televíznych programov zahrnutá, je však dostupná v niektorých hoteloch a rezidenciách. Dvaja novinári agentúry Reuters pobytom v Číne uviedli, že pri prepnutí na príslušný kanál sa teraz objavuje prázdna obrazovka.

"Sklamalo nás, že sa čínske úrady rozhodli vydať touto cestou," uviedla hovorkyňa stanica BBC vo vyhlásení. "BBC je dôveryhodná globálna spravodajská rozhlasová a televízna spoločnosť a správy zo sveta podáva férovo, nestranne a nezaujato," podčiarkla hovorkyňa.

Čínske ministerstvo zahraničia minulý týždeň spoločnosť BBC vyzvalo, aby sa ospravedlnila za to, ako informovala o epidémii covid-19 v Číne. Ministerstvo poukázalo na reportáž z piatka 29. januára, v ktorej BBC tvrdila, že čínske úrady používajú na vymáhanie protiepidemických opatrení násilie. V reportáži britská stanica podľa Pekingu použila archívne zábery z protiteroristického cvičenia, čím sa dopustila skreslenia. BBC obvinenia čínskej diplomacie odmietla ako nepodložené a uviedla, že si stojí za svojím "presným a nestranným" pokrývaním udalostí v Číne.

Peking svoje vyjadrenie z minulého týždňa vydal krátko po tom, čo britský telekomunikačný regulátor Ofcom odobral vysielaciu licenciu čínskej štátnej televízii CGTN. Regulátor dospel k záveru, že televíziu neprevádzkuje vydavateľská spoločnosť, ale politické zoskupenie - v konkrétnom prípade čínska komunistická strana. To je podľa britského regulátora neprípustné, zakazuje to podľa neho britský zákon o rozhlasovom a televíznom vysielaní.