Print this page

Čínska štátna televízia podala žiadosť o licenciu vo Francúzsku Foto: Facebook CGTN

Čínska štátna televízia CGTN, ktorej na začiatku februára britský regulátor zrušil licenciu, požiadala o povolenie na vysielanie vo Francúzsku. Francúzsky regulátor CSA uviedol, že sa na neho stanica obrátila v decembri, napísal v nedeľu denník Financial Times. V prípade kladného posúdenia žiadosti by sa televízia mohla vrátiť okľukou aj do britského éteru. Stanica svoje zámery v Európe nekomentovala.

Britský regulátor Ofcam odobral na začiatku februára CGTN licenciu, pretože dospel k záveru, že stanica je kontrolovaná politickým zoskupením, a síce čínskou komunistickou stranou. To je v rozpore s britskými zákonmi. Úrad navyše dostal mnoho podnetov, ktoré sa sťažovali na nevyrovnané a neobjektívne spravodajstvo napríklad o dianí v Hongkongu.

Krátko po odobratí licencie Čína zakázala na svojom území vysielanie stanice BBC World News. Tamojšie úrady tvrdili, že BBC neinformuje v krajine objektívne o epidémii covid-19.

Vo Francúzsku sú zákony miernejšie a nezakazujú, aby politické zoskupenia prevádzkovali televízne stanice či iné médiá. "CGTN by mohla mať viac problémov ohľadne toho, čo vysiela, a vyváženosti obsahov," uviedol francúzsky odborník na médiá Philippe Baily.

CSA neuviedol, kedy rozhodne o žiadosti čínskej stanice.

Po odobratí britskej licencie CGTN vysiela cez internet. Pokiaľ by však čínska televízia vo Francúzsku uspela, tak by sa pravdepodobne mohla vrátiť k satelitnému vysielaniu aj v Británii. Televízia by totiž mohla využiť dohodu, vďaka ktorej stanice patriace pod regulátora v jednej členskej krajine Rady Európy môže vysielať aj do ďalších členských štátov, bez toho, aby potrebovala schválenie tamojších orgánov.

Rada Európy, ktorá je nezávislá na Európskej únii, má 47 členských štátov, a to vrátane Francúzska a Spojeného kráľovstva.