Print this page

Za reportáž o smrti učiteľky po očkovaní dostali redaktorky RTVS od šéfa pochvalu Reprofoto RTVS

K reportáži RTVS s názvom "Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku,“ ktorá spája úmrtie učiteľky z Vranova nad Topľou s následkami očkovania vakcínou AstraZeneca, zverejnili kritické stanovisko ministerstvo zdravotníctva, polícia aj Štátny ústav na kontrolu liečiv. Príspevkom sa bude zaoberať prednostne licenčná rada aj parlamentný výbor pre kultúru médiá, podnet ide na Radu RTVS. V RTVS sa z reportáže tešia.

Podľa vyjadrení Ministerstva zdravotníctva SR, ŠÚKL a Polície SR televízia pochybila, keď dala smrť mladej ženy priamo do súvisu s očkovaním, pričom takáto skutočnosť doposiaľ potvrdená nebola. Ako sme už v piatok upozornili, v príspevku došlo k manipulácii so starším vyjadrením zosnulej učiteľky. RTVS zatiaľ na reportáž vo vysielaní nijak nereagovala, nezverejnila žiadne ospravedlnenie ani pri článku na webe, ani v spravodajstve vo vysielaní, spornú reportáž naďalej šíri na sociálnych sieťach.

Podrobnosti: Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Podľa informácií Omediach.com sa reportáži venovalo už aj vedenie na porade a v hodnotení. Šéf spravodajstva Vahram Chuguryan pochválil redaktorky reportáže Miroslavu Ščobíkovú a Martinu Beňačkovú za dobrú robotu, aj za zásah, ktorý reportáž vyvolala. Veľká časť redakcie s takýmto hodnotením Chuguryana nesúhlasí, k reportáži majú výhrady. O reportáži podľa našich informácií o vopred vedeli viacerí členovia vedenia spravodajstva vrátane Chuguryana aj editora správ.

Šéf RTVS Jaroslav Rezník v minulosti ešte ako šéf tlačovej agentúry presadzoval užšiu spoluprácu s proputinovskou agentúrou Sputnik. Proruské médiá a dezinformačná scéna sa aktuálne snažia spochybňovať západné vakcíny a propagujú ruskú vakcínu Sputnik V.

Odporúčame aj: Rusko sa snaží spochybniť západné vakcíny, tvrdí americká diplomacia

Reportážou sa prednostne bude zaoberať aj Rada pre yvsielanie a retransmisiu, na ktorú už prišlo viacero sťažností.

Reportážou sa budú zaoberať aj poslanci

„Dôveryhodnosť médií je veľmi krehká a v prípade uvedenia nesprávnych, či zavádzajúcich informácií musia byť schopné čím skôr chybu opraviť. Či už ospravedlnením, alebo zverejnením korektnej informácie. Inak sa dostávajú na úroveň dezinformačných médií. Považujem to za zlyhanie vedenia spravodajstva, voči ktorému by mali byť vyvodené dôsledky. Aj preto podávam podnet na Radu RTVS a zároveň sa tejto téme budeme venovať na najbližšom zasadnutí Výboru NR SR pre kultúru a médiá,“ povedal predseda výboru a poslanec Kristián Čekovský, ktorý bol v minulosti redaktorom spravodajstva RTVS.

Tému prebralo mnoho ďalších médií, dezinformačné weby aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha, ktorý o nej hovoril aj priamo vo vysielaní RTVS. "V relácii Sobotné dialógy pracoval priamo s informáciami, ktoré verejnoprávna inštitúcia zverejnila a vážnym spôsobom spochybňoval očkovanie. Ani tu však moderátorka neuviedla, že by RTVS odvysielala nekorektnú reportáž," upozornil Čekovský.

Aktualizácia o stanovisko RTVS 13:00: "Snahou RTVS je v rámci spravodajstva zodpovedne informovať verejnosť o celospoločenských témach, akou je aj aktuálne prebiehajúca vakcinácia proti ochoreniu COVID-19. Z tohto dôvodu sa vedenie spravodajstva rozhodlo v piatok 12. marca zaradiť do Správ o 19.00 h aj reportáž o tragickej smrti 38-ročnej učiteľky, ktorá nastala dva týždne po očkovaní vakcínou AstraZeneca, a to v nadväznosti na podobné prípady z iných krajín. V reportáži sme odvysielali aj vyjadreniehovorkyne ŠÚKL a virológa Borisa Klempu, pričom v úvode reportáže odznelo, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená. Cieľom reportáže nebolo v žiadnom prípade odrádzať verejnosť od očkovania vakcínou AstraZeneca, ktorá bola schválená Európskou liekovou agentúrou a je v súčasnosti považovaná za bezpečnú. Mrzí nás, ak spracovanie reportáže spôsobilo u niektorých divákov pochybnosti o bezpečnosti tejto vakcíny. RTVS citlivo vníma spoločenskú diskusiu a rôzne reakcie, ktoré predmetná reportáž vyvolala, a aj z tohto dôvodu vedenie RTVS požiadalo Etickú komisiu o posúdenie reportáže. Tá zasadne už počas dnešného dňa a na základe jej záverov bude vedenie RTVS situáciu ďalej riešiť."