Print this page

Nemecká televízia sa má Poľsku ospravedlniť za seriál, rozhodol súd (VIDEO) Foto: ZDF

Odvolací súd v juhopoľskom Krakove dnes potvrdil predchádzajúci rozsudok súdu nižšej inštancie odsudzujúci nemeckú stanicu ZDF k ospravedlneniu niekdajším bojovníkom poľského odboja, ktoré rozhorčilo antisemitské spodobnenie v seriáli o druhej svetovej vojne. Verdikt je právoplatný, uviedla poľská televízia TVP na svojom webe.

Seriál Unsere Mütter, unsere Vater, opisujúca vojnu z pohľadu obyčajných Nemcov, piatich berlínskych priateľov.

Seriál na poľskom súde zažaloval seriál niekdajší varšavský povstalec a osvienčimský väzeň Zbigniew Radlowski (96), podporovaný svetovým združením bývalých vojakov Zemskej armády (Armia Krajowa, AK), ktorá bola hlavnou silou poľského odbojového hnutia proti nacistickej okupácii a za vojny mala až 400.000 členov.

Podľa verdiktu sa ZDF musí AK ospravedlniť za to, že naznačovala, že odbojová organizácia mala antisemitský charakter. Nemecká stanica má svoje ospravedlnenia zverejniť v Poľsku a v Nemecku a tiež po dobu troch mesiacov na svojich internetových stránkach.

"Na ospravedlnenií nám najviac záležalo," povedala poľskej televízii advokátka Radlowského Monika Brzozowski-Pasieková.

ZDF sa proti rozhodnutiu súdu prvého stupňa z decembra 2018 odvolala. Argumentovala, že zámerom nebolo popierať historickú pravdu, ani zmenšovať zodpovednosti Nemcov za holokaust.

Jedným z hrdinov seriálu je nemecký Žid, ktorému sa podarilo utiecť z transportu do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime, ležiacom v anektovanej časti predvojnového Poľska, a pripojiť sa k poľským odbojárom z AK. Tí sú vykreslení v seriáli ako presvedčení antisemiti, čo v Poľsku vyvolalo vlnu protestov, poznamenala agentúra AFP.

Odbojárov sa dotkli hlavne scény naznačujúce, že poľské obyvateľstvo predávalo vojakom AK potraviny za podmienky, že ich nedostanú Židia. Iná scéna zasa zachytávala útok AK na vlak prevážajúci väzňov, ktorí ale odbojári nechajú svojmu osudu s vysvetlením, že "to sú Židia a tí sú horší ako komunisti".

Antisemitizmus je dodnes v Poľsku citlivou otázkou. Predvlani Varšava zrušila svoju účasť na plánovanom summite Vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) s Izraelom v Jeruzaleme kvôli výroku vtedajšieho úradujúceho ministra zahraničných vecí Jisraela Kaca, že Poliaci "nasali svoj antisemitizmus s materským mliekom".

Poľsko bolo domovom jednej z najväčších židovských komunít na svete až do druhej svetovej vojny, počas ktorej nacisti vyvraždili tri milióny poľských Židov. Pre mnohých Poliakov je dodnes ťažké prijať skutočnosť, že sa niektorí príslušníci tohto národa podieľali na prenasledovaní Židov. Na druhej strane existujú tisíce doložených prípadov, kedy Poliaci nasadzovali život za záchranu prenasledovaných Židov.