Print this page

Pauhofová, Norisová, Kramár, Stanke a Bábky v nemocnici miešajú Rozprávkovú medicínu (VIDEO) Foto: Rozprávková medicína

V týchto dňoch odštartovalo nahrávanie nového audioprojektu Rozprávková medicína neziskovej organizácie Bábky v nemocnici, ku ktorým sa v boji proti nude a dlhej chvíli v nemocničných posteliach pridali aj popredné slovenské herecké osobnosti. V réžii Marky Míkovej, v sprievode scénickej hudby Jany Thotovej zo skupiny Tornado Lue, sa na CD Rozprávková medicína predstaví Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Danica Jurčová, Maroš Kramár, Richard Stanke a členovia združenia Bábky v nemocnici.

 

Združenie už viac ako desať rokov prináša formou bábkových predstavení a hudby deťom hospitalizovaným v nemocniciach a liečebniach Rozprávkovú medicínu a vďaka novému CD s rovnakým názvom ostane dobrá nálada aj po ich odchode z pravidelných návštev. Verným partnerom a už aj priateľom je pre združenie Kofola ČeskoSlovensko, ktorá pomáha originálnym bábkohercom rozdávať úsmevy v slovenských nemocniciach už od roku 2010. Činnosť Bábok v nemocnici však môžete podporiť aj vy – darom alebo prostredníctvom venovania 2 % zo svojich daní.

Na nahrávke Rozprávková medicína, ktorá práve vzniká v bratislavskom štúdiu K2zvuk, si budú môcť všetci vypočuť rozprávky inšpirované klasickými príbehmi pre deti, autorské rozprávky aj veľký napínavý príbeh pre starších.

„Vybrali sme päť príbehov, ktoré deťom hráme bežne s bábkami pri postieľkach a v nemocničných herniach. Deti nás často pri našej návšteve prosia „nechoďte ešte preč, bude nám zase smutno“. A my im teraz budeme môcť odpovedať: kým sa vrátime, môžeš si ďalšiu rozprávku pustiť na cédečku alebo vo svojom mobile. Príbehy chceme ako darček venovať aj deťom lekárov a sestričiek, ktorí sa v súčasnosti tak obetavo starajú o pacientov a bojujú s epidemiologickou situáciou na Slovensku,“ približuje zámer Marka Míková, režisérka a zároveň principálka združenia Bábky v nemocnici.

V súvislosti s novým koronavírusom a ochorením COVID-19 sú návštevy niektorých nemocníc obmedzené, ale pri dodržaní všetkých ochranných opatrení Bábky v nemocnici rozdávajú na niektorých miestach úsmev aj dnes. A na všetky ostatné miesta ho môže priniesť práve audionahrávka Rozprávkovej medicíny.

„Spolu s rozprávkou vám posielame veľa síl a veľa-veľa radosti. Prajem vám, aby ste boli čím skôr zdraví a tešili sa so svojou rodinou a kamarátmi,“ odkazuje deťom Táňa Pauhofová, ktorá nahovorila rozprávku O neposlušných kozliatkach. „Dúfam, že vďaka príbehom, ktoré sme pre vás pripravili, sa aspoň na chvíľku prenesiete na miesta, kde sa vám bude páčiť a budete šťastné,“ dodáva Richard Stanke, ktorý nahovoril postavy v príbehu Biela veľryba.

Audionahrávka bude obsahovať aj príbeh O zajačikovi a líške v podaní čerstvej mamičky Zuzany Norisovej, pôvodnú rozprávku O statočnom Tomášovi, kde všetky postavy stvárnil Maroš Kramár a rozprávku Štyria kamaráti, v ktorej spoločne s Danicou Jurčovou vystupujú členovia združenia Bábky v nemocnici – Jana Segešová, Lucia Kraľovičová, Renata Kubišová a Marka Míková.

„Bábky v nemocnici pomáhajú deťom, aby sa opäť smiali. Pomôžte aj vy podporiť túto báječnú medicínu,“ odkazuje Maroš Kramár dospelým a deťom aj prostredníctvom rozprávky želá, aby bol ich pobyt v nemocnici čo najkratší.

„Je to veľmi príjemná práca. Vďaka skvelým výkonom hercov, ktorí postavám prepožičali svoj hlas, si nahrávku užijú nielen choré deti, ale všetci poslucháči," dopĺňa ešte Marka Míková.

Bábky v nemocnici už viac ako 10 rokov pri nemocničných lôžkach dokazujú, že hudba a príbehy pacientov potešia, privedú na iné myšlienky a pomáhajú im uzdraviť sa. Videá s hercami z natáčania CD, pozdravy detským pacientom, vystúpenia v nemocniciach aj ďalšie informácie o tom, ako rozprávková medicína môže pomáhať, nájdete na www.babkyvnemocnici.sk.

Činnosť Bábok v nemocnici môžete podporiť aj vy – darom alebo prostredníctvom venovania 2 % zo svojich daní. Podrobnosti nájdete na našom webe. Ďakujeme.

Bábky v nemocnici
Už viac ako 10 rokov spievajú pesničky a hrajú bábkové divadlo chorým deťom a seniorom. Pravidelne navštevujú nemocnice a liečebne po celom Slovensku a spolu so svojou sesterskou organizáciou Loutky v nemocnici aj v Čechách. Bábkové divadlo a spievanie uľahčujú pobyt hospitalizovaným pacientom a pomáhajú urýchliť ich uzdravovanie. Obidve organizácie ročne uskutočnia vyše 750 návštev zdravotných ústavov, počas ktorých odohrajú tisíce bábkových predstavení a zaspievajú viac ako desať tisíc pesničiek. To sú desiatky tisíc úsmevov hospitalizovaných pacientov... Partnerom projektu je od roku 2010 spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko, hlboké a trvalé partnerstvo vzniklo vďaka spolupráci pri kampani Kofola maňušky.

Bábky v nemocnici – Rozprávková medicína

1. Štyria kamaráti
Nahovorili Danica Jurčová, Jana Segešová, Lucia Kraľovičová, Renata Kubišová a Marka Míková.

2. O neposlušných kozliatkach
Nahovorila Táňa Pauhofová

3. O statočnom Tomášovi
Nahovoril Maroš Kramár

4. O zajačikovi a líške
Nahovorila Zuzana Norisová

5. Biela veľryba
Na motívy knihy Hermana Melvilla
Nahovoril Richard Stanke

Príbehy napísala a prerozprávala Marka Míková.
Réžia: Marka Míková. Hudba: Jana Thotová
Manažér CD a Loutek v nemocnici Jakub Matějka.
Ilustrácie na obale CD Alexandra Švolíková
Nahrávame v štúdiu 2Kzvuk v Bratislave. Majster zvuku: Martin Merc