Print this page

Youtuberi v priamom prenose odhalili, ako fungujú podvody v relácii TV Barrandov (VIDEO) Reprofoto youtube Kluci z Prahy

Českí youtuberi vystupujúci pod názvom Kluci z Prahy odhalili ako funguje relácia Rýchla hra na TV Barrandov  a ako v nej ľudia prichádzajú o peniaze. Program Rýchla hra televízia uvádza ako telenákup, divákom ponúka peňažné výhry. Ľudia však musia zavolať na platenú linku.

Na program upozornili Janek Rubeš a Honza Mikulka z youtube kanála Kluci z Prahy, podľa ktorých niektorí ľudia na linke relácie prevolali až desiatky tisíc korún. Rýchla hra sa vysiela na kanáloch TV Barrandov niekoľko hodín denne. Uvádzaná je ako telenákup a podľa údajov na webe programu má slúžiť na propagácia časopisu Sedmička, ktorý tiež vydáva Empresa Media. Program ponúka divákom možnosť vyhrať stovky až tisíce korún, ak napríklad uhádnu rozdiel medzi obrázkami alebo meno niektorého mesta. Aby sa divák mohol hry zúčastniť, musí zavolať na platenú linku, kde jeden hovor stojí 95 korún. Volajúcemu sa však podľa kanála Kluci z Prahy opakovane stane, že je hovor prerušený bez spojenia do štúdia.

Youtuberom sa ozvali ľudia, vrátane detí a seniorov, ktorí na telefónnej linke Rýchle hry prevolali tisíce alebo desaťtisíce korún. "Často išlo o priznanie detí, ktoré reláciu sledovali a bez dovolenia rodičov prevolali niekedy aj desiatky tisíc korún," uviedli Rubeš a Mikulka vo vyjadrení pre médiá.

 Podvodom sa už zaoberajú aj českí telefónni operátori, ktorí spoločne vytvorili skupinu pre podvody kvôli relácii TV Barrandov Rýchla hra.  Na twitteri to uviedol výkonný riaditeľ Asociácie prevádzkovateľov mobilných sietí (APMS) Jiří Grund.  "Môžem potvrdiť, že sme dnes večer na pôde APMS za účasti (operátorov) O2, Vodafone a T-Mobile aktivovali pracovnú skupinu zaoberajúcu sa podvodmi. Aktuálne preverujeme situáciu nielen z právnej, ale aj etické stránky," uviedol Grund v reakcii na kauzu Rýchlej hry.

Jaromír Soukup, majiteľ mediálnej skupiny Empresa Media prevádzkujúcej TV Barrandov sa k situácii podľa Rubeša nevyjadril, ČTK jeho reakciu zháňa.

Program Rýchla hra vytvára spoločnosť Telemedia InteracTV Production Home Limited, ktorá je registrovaná na Cypre. Táto firma už dostala v Česku niekoľko pokút radovo v státisícoch korún za klamlivé praktiky. Podľa serveru Lupa.cz napríklad Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) dala firme predvlani pokutu 250.000 korún za reláciu Zavolej a vyhraj na televíznej stanici Joj Family. Išlo sa o podobný typ relácie ako Rýchla hra. "Nátlak moderátorky a uvedenie nepravdy o tzv. rýchlom prepojovaní mohlo ovplyvniť rozhodnutie divákov a doviesť ich ku kúpe služby, ku ktorej by za iných okolností nepristúpili," uviedla podľa serveru rada.