Print this page

Mimoriadne vysielanie BBC k úmrtiu princa Philipa zlomilo rekord diváckych sťažností (VIDEO) Reprofoto BBC

Mimoriadne vysielanie, ktoré britská televízna stanica BBC zaradila po piatkovom úmrtí princa Philipa, zlomilo rekord v počte diváckych sťažností. Takmer 111.000 ľudí vyjadrilo svoju nespokojnosť okrem iného s tým, že kvôli príspevkom a spomienkam na zosnulého manžela kráľovnej Alžbety II. prišli o svoje obľúbené relácie, ako je seriál EastEnders či kuchárska súťaž MasterChef, napísal spravodajský server The Guardian.

Stanica BBC One a BBC Two zasvätili piatkové večerné vysielanie programom o princovi Philipovi - a ich sledovanosť sa prepadla, ako diváci vypli televíziu úplne, alebo prepli na Channel 4, ktorý vysielal dokumentárnu sériu Televízia vás vidí.

Podľa interného záznamu BBC, ktorý mali novinári Guardianu možnosť vidieť, dostala televízia počas víkendu bezprecedentný počet diváckych sťažností. Zdá sa, že vysielanie venované princovi Philipovi vyvolalo jednu z najviac negatívnych reakcií, s akými sa programami BBC kedy stretli.

Počas niekoľkých hodín po úmrtí princa Philipa bol počet sťažností tak veľký, že BBC na svoje stránky vložila formulár, ktorý mal divácke pripomienky urýchliť. Okrem rozsahu vysielania venovaného Philipovi BBC dostala tiež sťažnosti na to, že moderátori nemali dostatočne smútočné šaty - a 116 ľudí sa sťažovalo, že BBC ľuďom príliš uľahčila možnosť sa sťažovať.

Doteraz najvyšší počet sťažností - asi 63.000 - BBC zaznamenala v roku 2005 po odvysielaní muzikálu Jerry Springer: The Opera, ktorý vyvolal vlnu kritiky kresťanských skupín.

BBC odmietla uniknuté víkendové údaje komentovať s tým, že vo štvrtok zverejní oficiálne vyjadrenie.