Print this page

Za rasistický komentár na facebooku na adresu moderátorky dostal muž v Belgicku väzenie (VIDEO) Reprofoto video FB Cécile Djunga

Belgický súd dnes potrestal väzením muža, ktorý na internete zverejnil komentár s rasistickou urážkou černošskej televíznej moderátorky. Tridsaťdvaročný Belgičan dostal polročný podmienečný trest, pričom za mrežami musí stráviť dva týždne a zaplatiť pokutu 1600 eur, napísala agentúra AFP.

"Nikdy som nezažila súdny spor a vôbec som vopred netušila, aký dopad na psychiku to bude mať. Je to dosť intenzívne," komentovala proces moderátorka Cécile Djungaová, ktorá pracuje pre belgickú stanicu RTBF.

Djungaová, ktorá má korene v Kongu, v roku 2018 natočila video, v ktorom sa sťažovala na záplavu rasistických komentárov, ktorým čelila od chvíle, keď sa objavila na obrazovke. Vtedy v ňom povedala, že chce bojovať s predstavou, že "rasizmus v Belgicku neexistuje".

V komentároch k tomuto videu sa potom ale objavili ďalšie urážky a vyhrážky. Polícia nakoniec začala stíhať jedného z autorov, ktorý moderátorke napísal, že by si želal, aby sa stala obeťou útoku, najlepšie smrtiaceho. Prokuratúra ho nakoniec obžalovala z podnecovania násilia a nenávisti voči rase.

 Odporúčame aj: Vyhrážkami Zuzane Baťovej a jej rodine sa už zaoberá generálna prokuratúra