Print this page

Foto: JOJ Foto: JOJ

Televízia JOJ od 1. septembra štartuje novú hlavnú spravodajskú reláciu o 19 hodine.  Tzv. Veľké noviny TV JOJ budú mať nový vysielací čas, grafiku aj vizuál.

 

Podľa programových plánov 1. septembra pôjdu prvýkrát nové večerné správy ako Veľké noviny TV JOJ. "Je to strategický krok na posilnenie našej spravodajskej hodiny a je to investícia aj do budúcnosti," povedal pre Omédiách.com hovorca JOJ Jozef Gogola. Podľa informácií Omédiách.com chystá sa aj úplne nový vizuál, grafika a zvučky, prerába sa spravodajské štúdio. Nie je zatiaľ isté, či vizuálne zmeny budú hotové už pri štarte 1. septembra. Moderátorske dvojice zatiaľ ostávajú.

Spravodajský blok na JOJ aj v súčasnosti začínala o 19 hodine, začína s o niečo menej sledovanými Krimi, ktoré predchádzajú hlavnej spravodajskej relácii Noviny TV JOJ. Krimi majú vlastnú moderátorskú dvojicu a sú zamerané viac na správy z policajných zvodiek a s krimi tematikou. Hlavné správy začínajú na JOJ až o 19:30. Hlavne pri mimoriadných udalostiach, voľbách sa to ukázalo ako nevýhoda. Dôležité udalosti priniesla vždy skôr konkurencia - Markíza a RTVS, ktorá pred časom presunula štart Správ RTVS tiež na 19 hodinu.

Správy budú trvať približne 50 minút, po nich pôjde Šport, v rovnakom čase ako dnes, o 19:59. Spravodajský blok skončí Najlepším počasím o 20:15. Podobne ako Televízne noviny Markízy aj Veľké noviny TV JOJ budú perušené reklamným blokom.

V sobotu, deň pred spustením nových správ, sú ešte v programe Krimi o 19 hodine ale aj Krimi Plus o 18 hodine.

Krimi ako formát nekončí, presunie sa na Plusku, kde bude mať od septembra pravidelné vysielacie okno o 20 hodine. Rovnako ho čakajú zmeny v podobe vizuálu, grafiky.

Aj program pred správami bude zmenený. Prvého septembra pôjde pred Veľkými novinami TV JOJ dokument Skutočný príbeh Ivety Bartošovej a po spravodajskom bloku pilotný diel nového seriálu Klan, ktorý sa bude vysielať nasledujúce dni o 18 hodine, pred správami.

Zmeny sa dotknú aj ďalších spravodajských formátov na JOJ. Poludňajšie správy o 12 sa skrátia na pol hodinu a Noviny o 17 budú dlhšie - budú mať 50 minút.

O 19 hodine štartujú všetky tri televízie

O 19 hodine štartujú tradične aj Televízne noviny na Markíze aj Správy RTVS na Jednotke, divák si bude musieť vybrať. V súčasnosti väčšinou v sledovanosti vedú Televízne noviny Markízy. Občas sa podarí JOJke Markízu predbehnúť, ale len s Novinami JOJ. Výhoda JOJ doteraz bola, že hlavné správy mala len pol hodinu. Ale pri porovnaní podielu spravodajskej hodiny medzi 19-20 hodinou je rozdiel väčší. V júli bol rozdiel podľa údajov PMT/TNS SK okolo desať percentuálnych bodov.  

Kým v súčasnosti vysiela RTVS Správy v posunkovej reči na Dvojke. Od októbra ich v tomto čase ruší. „Od 1. októbra meníme štruktúru na Dvojke. Zmizne paralelné vysielanie Správ RTVS a od 18.45 budú minimálne dve rozprávky. Začíname tak budovať programové okno venované detskému divákovi," povedal Tibor Búza, riaditeľ sekcie programu.