Print this page

AT & T v miliardovej transakcii spojí WarnerMedia s firmou Discovery (VIDEO) Reprofoto youtube AT & T

Americká telekomunikačná spoločnosť AT & T spojí svoju rozsiahlu mediálnu súčasť WarnerMedia s firmou Discovery.

Vznikne tak samostatný mediálny podnik, ktorý bude schopný konkurovať aj firmám Netflix a Walt Disney, oznámili dnes firmy. AT & T podľa dohody získa asi 43 miliárd USD vo forme hotovosti, dlhových cenných papierov a prevzatia dlhu. Akcionári AT & T budú mať v novej firme podiel 71 percent, akcionári Discovery potom 29 percent.

Dohoda by mala byť dokončená do polovice budúceho roka. Schváliť ju ale ešte musia akcionári Discovery a regulačné orgány.

AT & T v roku 2018 kúpila mediálny konglomerát Time Warner. Akvizíciou sa snažila vytvoriť mediálny a telekomunikačný gigant, ktorý by kombinoval obsah a distribúciu. To sa ukázalo ako nákladná stratégie, pretože firma sa súčasne snažila rozšíriť bezdrôtové služby novej generácie. Spoločnosť sa tiež kvôli svojim ambíciám výrazne zadĺžila, uviedla agentúra Reuters.

Riaditeľom novej spoločnosti bude prezident a generálny riaditeľ Discovery David Zaslav. Ďalšie podrobnosti, vrátane toho, ako bude nová skupina usporiadaná, budú ešte len vypracované, uviedli predstavitelia firiem. Názov novej spoločnosti má byť oznámený budúci týždeň.

Dohoda prichádza v čase, keď domácnosti stále viac opúšťajú káblové a satelitné televízie a kedy sa naopak zvyšuje obľuba streamovacích služieb, ako je práve Netflix.

Nová spoločnosť bude schopná viac investovať do pôvodného obsahu pre streamovacie služby. Bude vlastniť viac ako 100 mediálnych značiek, vrátane filmového štúdia Warner Bros a televíznych staníc HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet. Výnosy firmy by v roku 2023 mali predstavovať približne 52 miliárd USD a hrubý prevádzkový zisk EBITDA 14 miliárd USD.

Time Warner bol tiež hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), majiteľa slovenskej Markízy a českej televízie Nova a ďalších staníc. Tento podiel potom získala AT & T. Vlani vo februári akcionári CME schválili ponuku na prevzatie firmy od českej skupiny PPF podnikateľa Petra Kellnera. Transakcia v hodnote zhruba 2,1 miliardy USD bola dokončená v októbri.