Print this page

Amazon chce za deväť miliárd USD prevziať hollywoodske štúdio MGM Foto: Facebook Amazon

Americký internetový predajca Amazon rokuje o kúpe slávnych hollywoodskych štúdií MGM, za ktoré je ochotný zaplatiť asi deväť miliárd dolárov. Získal by tak pre svoje streamovacie služby rozsiahly katalóg populárnych filmov a seriálov vrátane série o Jamesovi Bondovi.

Informujú o tom americké médiá. BBC pripomína, že správa prichádza len niekoľko hodín potom, čo americká telekomunikačná spoločnosť AT & T oznámila, že spojí svoju rozsiahlu mediálnu súčasť s firmou Discovery, čím vznikne ďalší streamingový gigant vedľa Netflixu a Walt Disney.

Spoločnosť MGM Holdings, čo je materský podnik MGM Studios, podľa médií zvažuje predaj štúdií od konca minulého roka. MGM patrí k najslávnejším filmovým štúdiám a má storočnú tradíciu, ktorá pokrýva desiatky rokov od zlatej éry Hollywoodu až do dneška. Štúdio MGM produkovalo okrem iného filmy ako Ben-Hur alebo Čarodejník z krajiny Oz .. Amazon by vďaka akvizícii významne posilnil svoju streamingovú službu Prime.

V pondelok oznámili spojenie spoločnosť WarnerMedia, ktorá je vo vlastníctve AT & T, s firmou Discovery. Nový podnik bude schopný viac investovať do pôvodného obsahu pre streamovacie služby. Bude vlastniť viac ako 100 mediálnych značiek, vrátane filmového štúdia Warner Bros a televíznych staníc HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet.

Discovery spustila streamovaciu službu Discovery + v januári a zatiaľ má 15 miliónov predplatiteľov. Warner Media vlastní streamingovú firmu HBO a HBO Max, ktoré teraz majú zhruba 64 miliónov predplatiteľov. Konkurenčný Netflix si predpláca 208 miliónov ľudí a a Disney + viac ako 100 miliónov ľudí.

Zlučovanie prichádza v čase, keď domácnosti stále viac opúšťajú káblové a satelitné televízie a kedy sa naopak zvyšuje obľuba streamovacích služieb. "Sú to streamovacie preteky v zbrojení a AT & T podniká útočné strategické kroky k ďalšiemu rozšíreniu obsahu v bitke proti Netflix, Disney a Amazonu," povedal BBC Dan Ives zo spoločnosti Wedbush Securities.