Print this page

Ústavný súd v Nemecku nariadil zvýšiť koncesionárske poplatky Ilustr. foto: Omediach.com

Koncesionárske poplatky za verejnoprávny rozhlas a televíziu sa v Nemecku prvýkrát po 12 rokoch zvýšia zo súčasných 17,5 euro na 18,36 euro mesačne. Dnes o tom rozhodol ústavný súd, na ktorý sa obrátili televízne stanice ARD a ZDF spoločne s rozhlasom Deutschlandradio. Jadrom sporu nebolo len zdraženie o 86 centov, ale aj neochota Sasko-Anhaltsko Kresťanskodemokratickej únie (CDU) hlasovať spoločne s Alternatívou pre Nemecko (AFD) proti navýšenie poplatku.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov musí v Nemecku odsúhlasiť všetkých 16 spolkových krajín, Sasko-Anhaltsko ale vlani v decembri schvaľovací proces zablokovalo. Tamojší premiér Reiner Haseloff z CDU hlasovanie v krajinskom sneme nedovolil, lebo nechcel dopustiť, aby jeho poslanci zdvihli ruku proti zdraženiu spoločne s AFD, ktorá je označovaná ako populistická až krajne pravicová strana. CDU, podobne ako iné strany, s AFD odmietajú spolupracovať. Takéto spoločné hlasovanie by bolo nielen prelomením tabu, ale tiež by to poškodilo tamojšiu vládnu koalíciu, ktorú spolu s CDU tvoria Zelení a sociálni demokrati (SPD).

Postoj Saska-Anhaltska znamenal, že poplatky sa od januára tohto roku nezvýšili, takže verejnoprávne stanice museli hľadať úspory. Napríklad stanice MDR, ktorá vysiela v Sasko-Anhaltsku, Sasku a Durínsku a ktorá je členom asociácie regionálnych vysielateľov ARD, uvádzala, že musí v nadchádzajúcich štyroch rokoch ušetriť 165 miliónov eur. Navýšenie pritom malo verejnoprávnym staniciam pomôcť zabezpečiť si do roku 2024 dodatočných 1,5 miliardy eur.

Šéf ARD Tom Buhrow už verdikt ústavného súdu ocenil. "Rozhodnutie znamená, že budeme môcť pre verejnosť vytvárať aj v nasledujúcich rokoch ten najlepší možný program," povedal.

Ústavný súd, na ktorý sa stanice obrátili, dnešným verdiktom sťažnosti vyhovel. Konštatoval, že Sasko-Anhaltsko nehlasovaním porušilo slobodu vysielania verejnoprávnych staníc, ktoré tak nemohli získať dostatok peňazí pre svoju tvorbu. So spätnou účinnosťou od 20. júla sa preto mesačný koncesionársky poplatok zvyšuje o spomínaných 86 centov na 18,36 eur. Toto navýšenie bude platiť dovtedy, než spolkové krajiny schvália novú úpravu.

Verejnoprávne stanice v Nemecku majú na základe slobody vysielania zaručené financovanie podľa potreby plnenia verejnoprávnej funkcie, čo znamená, že majú dostávať presne toľko peňazí, koľko naozaj potrebujú. Ústavný súd zdôraznil, že práve teraz je práca týchto médií mimoriadne potrebná. "To platí najmä v čase zvýšeného objemu informácií na jednej strane a jednostranného informovania, filtračných bublín, lživého spravodajstva a zložitých dezinformácií na strane druhej," uviedol súd.