Print this page

Tisíce ľudí po celom Poľsku demonštrovali na obranu televízie TVN 24 (VIDEO) Foto: Facebook TVN 24

Tisíce ľudí v utorok večer po celom Poľsku demonštrovali na obranu slobody médií. Stalo sa tak v predvečer rozhodovania zákonodarcov o návrhu zákona, ktorý má podľa odporcov kabinetu umlčať televíznu stanicu vlastnenú americkou spoločnosťou a kritickú voči terajšej poľskej vláde, uviedla agentúra Reuters. "Slobodné médiá, slobodní ľudia, slobodné Poľsko," znelo heslo demonštrácií.

Podľa hlavného organizátora protestov, Výboru na obranu demokracie (KOD), sa protesty konali v 93 mestách, vrátane Varšavy, kde si slovo vzal poľský expremiér a bývalý šéf Európskej rady Donald Tusk, ktorý sa nedávno vrátil do poľskej politiky ako vodca liberálnej opozície.

"Jedným z najdôležitejších opôr demokracie sú slobodné a nezávislé médiá. Vláda Práva a spravodlivosti (PiS) pripravila novelu, ktorej cieľom je návrat ku komunistickému vzoru jednotných médií s jednotným obsahom," vyhlásil Tusk. "Nevyhrajete, pretože nebudeme mlčať, ale budeme hlasno kričať a nebudeme počúvať vaše klamstvá," odkázal vládnemu táboru.

Sejm, dolná komora poľského parlamentu, by mal o sprísnení pravidiel pre zahraničné vlastníctvo médií hlasovať dnes. Čisto technicky má zákon zabrániť mimoeurópskym vlastníkom získať kontrolný balík nad mediálnymi firmami v Poľsku, ale v praxi má prinútiť americkú spoločnosť Discovery na predaj kontrolného podielu v TVN, ktorej súčasťou je viac kanálov vrátane spravodajskej stanice TVN 24. "V stávke je povesť Poľska pokiaľ ide o slobodu médií i ako miesta pre podnikanie zahraničných spoločností," poznamenala agentúra AP o nadchádzajúcom hlasovaní.

"Ak by sa stalo, že by TVN 24 prišla o licenciu, bol by to koniec demokracie a slobody slova," povedala Reuters vo Varšave návrhárka Iwona Leliwaová-Kopystyńská.

"Priali by ste si, aby poľské médiá mohol bez akýchkoľvek obmedzení a prekážok získať ktokoľvek z celého sveta?" pýtal sa počas dnešnej tlačovej konferencie premiér Mateusz Morawiecki. Jeho strana PiS tvrdí, že chce zabrániť tomu, aby krajiny ako Rusko alebo Čína prevzali kontrolu nad poľskými médiami. Ale kritici za novelou vidí snahu umlčať najobľúbenejšiu spravodajskú televíziu TVN 24, ktorú skupina Discovery vlastní prostredníctvom firmy registrovanej v Holandsku.

PiS tvrdí, že zahraničné mediálne skupiny narušujú verejnú diskusiu v Poľsku spôsobom, ktorý porušuje poľskej záujmy. Ale zákonom riskuje narušenie vzťahov s kľúčovým koaličným spojencom. TVN, ktorej hodnota sa odhaduje na viac ako miliardu dolárov, predstavuje najväčšiu americkú investíciu v Poľsku, upozornila agentúra Reuters.

Dodala, že podľa kritikov vláda kráča v stopách maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý je blízkym spojencom PiS. Maďarské verejnoprávne médiá sa stali z veľkej časti ústami vlády, zatiaľ čo desiatky ďalších médií museli skončiť, alebo ich prevzali podnikatelia spojení s vládnymi záujmami. Podobne v Poľsku sa verejnoprávna televízia už podľa kritikov kabinetu stala len hlásateľom vládnej propagandy.