Print this page

Televízia TVN 24 získala licenciu v Holandsku, aby mohla ďalej vysielať v Poľsku Ilustr. foto: TVN 24

Americká spoločnosť Discovery oznámila, že získala holandskú licenciu, ktorá v súlade s pravidlami Európskej únie umožní televíznu stanicu TVN 24 vysielať v Poľsku, aj keď jej tamojšie úrady nepredĺža svoje povolenie. Poľský úrad pre vysielanie už rok a pol odmieta TVN 24 obnoviť licenciu, ktorá vyprší 26. septembra, uviedla agentúra AP. Televízia je kritická voči poľskej vláde a dolná komora parlamentu nedávno schválila návrh zákona, ktorý má podľa kritikov kabinetu umlčať práve túto televíziu.

 "V prípade, že (poľská) Národná rada pre vysielanie TVN 24 licenciu neobnoví ... holandská licencia nám umožní, v súlade s poľským a právom Únie, pokračovať vo vysielaní," uviedla jedna z šéfiek spoločnosti Discovery Kasia Kieliová podľa agentúry Reuters.

Poľský portál Wirtualnemedia.pl spresnil, že ide o licenciu pre satelitné vysielanie. "V súlade s právom Únie sú satelitné licencie získané v jednom z členských štátov platné v celej Európskej únii. V praxi tieto licencie umožňujú vysielanie kanálov na satelitných platformách, v káblových sieťach a internetových streamovacích platformách," napísal server. Denník Gazeta Wyborcza poznamenal, že TVN 24, na rozdiel od ďalších kanálov siete TVN, vysiela cez satelit už teraz.

Kieliová však zároveň upozornila, že táto licencia nerieši problém, ktorý má spoločnosť s návrhom zákona, ktorý minulý týždeň schválil Sejm, teda dolná komora poľského parlamentu. "Budúcnosť TVN a slobody slova v Poľsku sú stále ohrozené," podotkla Kieliová.

Podľa normy by žiadna spoločnosť mimo Európskeho hospodárskeho priestoru nemohla vlastniť kontrolný podiel v poľských mediálnych spoločnostiach. Predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński dlhodobo tvrdí, že médiá v rukách zahraničných vlastníkov narušujú verejnú diskusiu a neslúžia poľským záujmom. Odporcovia zákona Kaczyńského postup považujú za snahu umlčať voči vláde kritickú TVN. Na obranu slobody médií v predvečer schvaľovania normy demonštrovali v Poľsku tisíce ľudí.

Návrh zákona teraz mieri do Senátu a ak ho členovia hornej komory parlamentu schvália, bude vyžadovať ešte podpis poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Ten v nedeľu prisľúbil, že bude obhajovať slobodu prejavu a zásady vlastníckeho práva, čo bolo široko interpretované tak, že má v úmysle zákon vetovať, píše AP.

Spoločnosť Discovery minulý týždeň oznámila, že začína právne kroky pri medzinárodnej arbitráži, kvôli "svojvoľnému a diskriminačnému" zaobchádzaniu, ktoré považuje za súčasť širšieho zásahu proti slobodným médiám.