Print this page

Niektorých novinárov svetových médií na tlačovú konferenciu Babiša a Orbána nepustili Foto: Facebook Andrej Babiš

Na tlačovú konferenciu českého premiéra Andreja Babiša (ANO) a jeho maďarského kolegu Viktora Orbána sa dnes v Ústí nad Labem nedostali niektorí novinári, ktorí požiadali o akreditáciu. Išlo o zástupcov západoeurópskych médií, Hospodářských novin alebo servera Investigáce. Hovorca vlády to zdôvodnil nedostatočnou kapacitou sály, podľa Magdalény Sodomkovej z denníka Le Monde boli ale na tlačovú konferenciu vpustení aj novinári, ktorí sa vopred neakreditovali. O vstupe do sály rozhodoval člen marketingového tímu hnutia ÁNO, povedala ČTK. Postup českého úradu vlády kritizujú novinárskej organizácie.

Práve vláda Viktora Orbana je známy tým, ako obmedzuje nezávislé médiá v Maďarsku.

Tlačovej konferencie v Ústeckom Severočeskom divadle opery a baletu sa nemohli zúčastniť napríklad zástupcovia denníkov Le Monde a Die Zeit alebo televízie ARD, vyplýva zo zoznamu sa začervenenými žiadateľmi o akreditáciu, ktorého fotky niektorí novinári zverejnili na twitteri. Hovorca vlády Vladimír Vořechovský uviedol, že niektorí novinári najneskôr v utorok dostali ospravedlnenie, že z dôvodu nedostatočnej kapacity nebude možné ich akreditáciu na tlačovú konferenciu potvrdiť. "Mrzí ma to, ale všetci, ktorí akreditáciu neobdržali, sa to teda dozvedeli včas," povedal ČTK.

Novinári, ktorých sa to týka, kapacitné dôvody spochybňujú. Sodomková uviedla, že na podujatie bola pustená napríklad novinárka z regionálneho rádia, ktorá do divadla prišla bez potvrdenej akreditácie. Pozastavila sa nad tým, že o vstupe na tlačovú konferenciu, ktorá bola súčasťou Orbánovej štátnej návštevy v ČR, rozhodoval člen marketingového tímu ÁNO.

"Bolo nám všetkým oznámené, že na nás nevyšla kapacita. Zaujímavá súhra náhod, vzhľadom k tomu, že sme sa každý registrovali v iný čas," napísal na twitteri server Investigace.cz.

Orbánovu návštevu v ČR sprevádzalo obmedzovanie slobodnej žurnalistickej práce, uviedli v spoločnom tlačovom vyhlásení Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI) a Nadačný fond nezávislej žurnalistiky (NFNZ). "Postup Úradu vlády je v tomto prípade v rozpore s Listinou základných práv a slobôd, ktorá zaručuje právo na informácie," napísali.

IPI a NFNZ diskrimináciu médií a novinárov odmietli, neprijateľná je podľa nich najmä zo strany štátnych úradov financovaných peniazmi daňových poplatníkov. Vyzvali novinárov, aby v takýchto prípadoch za kolegov nevpustených na tlačovú konferenciu položili ich otázky s uvedením mena a média, ktoré sa akcie nemôžu zúčastniť.

Ohradil sa tiež francúzsky syndikát novinárov. Vylúčenie novinára z Le Monde z tlačovej konferencie je podľa neho fackou slobode informovať. "Orbán a Babiš sú hanbou Európy," napísal syndikát na twitteri.

Ústí nad Labem, kde český premiér vedie kandidátku do volieb, navštívili Babiš s Orbánom dnes popoludní. V Ústeckom divadle po tlačovej konferencii český a maďarský premiér debatovali pred zrakmi stúpencov ÁNO, čo už bola súčasť predvolebnej kampane vládneho hnutia. Dopoludnia Babiš privítal Orbána v pražskej Kramářovej vile, večer Orbána na zámku v Lánoch prijal prezident Miloš Zeman .