Print this page

Zomrel spevák Miro Žbirka Foto: Facebook Miro Žbirka

Vo veku 69 rokov zomrel spevák Miroslav Mekky Žbirka. O úmrtí legendy populárnej hudby informoval web sme.sk. Úmrtie pre SME potvrdil Rado Messa Žbirkov PR manažér na základe informácií od manželky. O úmrtí píše aj oficiálny facebookový profil speváka:

Spevák skončil pred mesiacom v nemocnici na infúziách. „Priatelia, dostihol ma nejaký zákerný bacil. Posielajte energiu, budem ju potrebovať,“ napísal spevák 14. októbra na facebook z nemocnice.

"Meky" Žbirka bol legendou československej hudobnej scény. Narodil sa 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Gale a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi.

V popmusic začínal ako člen skupiny Modus. V roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. V období 1976 - 1980 nahral s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na sólovú dráhu. Prvý sólový album dostal názov Doktor Sen. V roku 1982 sa ako prvý interpret zo Slovenska stal československým Zlatým slávikom a v tom istom období zvíťazil na medzinárodnom festivale v rakúskom Villachu s pesničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal aj cenu radia O3.

Nasledovala ďalšia zlatá Bratislavská lýra za pieseň Nechodí a ponuka nemeckých producentov na spoluprácu s firmou RCA. V tejto gramofirme vyšli 2 LP a niekoľko singlov.

Za obdobie svojej činnosti absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v muzikáli Neberte nám princeznú a nahral mnoho autorských albumov.
Opakovane získal Zlatého slávika. Niekoľkokrát sa stal Osobnosťou televíznej obrazovky (cena OTO). Za album Empatia z roku 2009 bol nominovaný na album roka českých hudobných cien Anděl.

V rok 2015 v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road nahral dvojjazyčný album Miro. Neskôr s tímom muzikantov, ktorí majú bohaté skúseností z kapiel Paula McCartneyho a ďalších hviezd svetovej populárnej hudby na rovnakom mieste nahral v roku 2018 aj Double Album.