Print this page

Baldwin podľa novej žaloby vystrelil pri natáčaní zo zbrane bezdôvodne Reprofoto youtube Jimmy Kimmel Live

Americký herec Alec Baldwin čelí ďalšej žalobe kvôli neúmyselnému zastreleniu kameramanky pri nakrúcaní filmu Rust z minulého mesiaca. Podľa jednej z členiek štábu vystrelil zo zbrane bezdôvodne, pretože scéna, ktorú sa chystal natáčať, použitie pištole nepredpokladala.

"V scenári nebolo nič o tom, že by mal žalovaný Baldwin alebo ktokoľvek iný zo zbrane vystreliť," uvádza Mamie Mitchellová v žalobe, ktorá je zatiaľ druhou, ktorá z incidentu vzišla. Podľa agentúry AP sa očakáva, že mnoho ďalších bude nasledovať.

Baldwin 21. októbra pri nakrúcaní westernu Rust v Novom Mexiku vystrelil zo zbrane, v ktorej bol ostrý náboj. Predtým mu však bolo oznámené, že zbraň nie je nebezpečná. Štyridsaťdvaročná kameramanka Halyna Hutchinsová prišla o život a 48-ročný režisér Joel Souza utrpel zranenie ramena.

Žaloba Mitchellovej sa sústredí predovšetkým na konanie Baldwina, ktorý hral hlavnú úlohu a zároveň bol aj producentom snímky. Mitchellová údajne pri incidente stála asi meter vedľa Hutchinsovej a bola prekvapená, že herec zo zbrane v malom kostole, kde sa práve natáčalo, vystrelil.

Pred scénou sa podľa nej diskutovalo o natočení troch záberov. Jeden mal byť zblízka na Baldwinove oči, druhý na škvrnu od krvi na jeho ramene a tretí na jeho telo, zatiaľ čo vyťahoval zbraň z puzdra. Baldwin teda nemusel zbraň na nikoho mieriť, ani z nej strieľať, uvádza žaloba. Navyše údajne porušil bezpečnostné predpisy tým, že pištoľ vopred lepšie neskontroloval.

"(Alec) Baldwin hral ruskú ruletu, keď vypálil zbraň bez jej bližšej ohliadky, a navyše v neprítomnosti zbrojárky," povedala v stredu novinárom právnička Mitchellovej Gloria Allredová.

Mitchellová pri incidente utrpela "vážnu telesnú traumu, šok a poranenie nervového systému", uvádza žaloba bez ďalších podrobností. Členka štábu preto požaduje kompenzácie a odškodnenie, ktorých presnú výšku neuvádza. Baldwin ani jeho právnici zatiaľ žalobu nekomentovali.

Herec vo videu nakrútenom ku koncu októbra vyhlásil, že štáb fungoval veľmi dobre, kým nakrúcanie neprerušila veľmi náhodná a nešťastná udalosť. Niektorí členovia štábu však už skôr uviedli, že sa na mieste natáčania nedodržiavali bezpečnostné predpisy a že produkcia čelila sťažnostiam niektorých pracovníkov.

Zbrojárka filmu Hannah Gutierrezová-Reedová tvrdí, že nevie, ako sa ostrý náboj do zbrane dostal, a jej právnik uviedol, že podľa ich názoru išlo o sabotáž. Vyhlásil tiež, že niekto manipuloval s miestom činu pred príchodom polície a že cieľom tohto konania je dostať Gutierrez-Reedovú neprávom za mreže.