Print this page

Pozrite sa, ako môžete naladiť novú televíziu Šport Foto: RTVS

RTVS spúšťa 20. decembra nový športový okruh Šport. Špecializovaná športová televízia bude vysielať 24 hodín denne.

Vysielanie spustí 20. decembra presne o 17.00 h. Prvým programom bude otváracia beseda, po ktorej bude o 17.30 h nasledovať dokument z príprav športovej televízie pod názvom Ako sa stavia sen.

O 18.00 h sa začne hokejové štúdio, ktoré otvorí vybratý zápas 27. kola hokejovej Tipos Extraligy.

Ako môžte Šport naladiť?

Nový športový okruh RTVS bude označený ako RTVS SPORT HD a bude v pozemných DVB-T sieťach vysielaný v kompresných formátoch HEVC aj MPEG-4. Ak divácky prijímač podporuje výlučne štandard MPEG-4 odporúča sa na svojom prijímači spustiť ladenie športovej televízie. Športový okruh bude divákom na takomto type prijímača vo verejnoprávnom multiplexe dostupný v HD rozlíšení.

Televíziu Šport nájdu diváci pozemného vysielania vo vyššej kvalite aj bez potreby preladenia na pozícii aktuálne šírenej Trojky HD v štandarde DVB-T2/HEVC. Preladenie v tomto prípade nie je potrebné okrem prípadov, keď televízny prijímač nepodporuje tzv. dynamické zmeny. Divák si týmto ladením zjednotí vysielanú programovú službu s jej označením.

Ak je divácky prijímač staršieho typu a podporuje výlučne štandard DVB-T/MPEG-2, odporúča sa divákom, aby si zaobstarali novší prijímač alebo set-top box, ktorý nájdu v ktorejkoľvek predajni elektroniky a jeho cena sa pohybuje vo výške niekoľkých desiatok eur. Nový TV prijímač alebo nový set top box by mal podporovať vysielanie v štandarde DVB-T2/HEVC.

Novú televíznu programový službu Šport budú môcť prijímať aj satelitní diváci a diváci káblovej televízie.

Satelitná televízia Skylink ju bude ponúkať k rovnakému dátumu na orbitálnej pozícii Astra 23,5°E s parametrami uvedenými na stránke rtvs.org alebo na naladtesanasport.sk. Diváci, ktorí sa rozhodli využiť niektorú z platených ponúk káblovej či IPTV televízie, ju budú mať zaradenú v základnej ponuke. V prípade nedostupnosti sa môžu obrátiť na svojho poskytovateľa služby televízneho vysielania, píše RTVS.