Print this page

Dmitry Glukhovsky sa vracia do postapokalyptického sveta! Zdroj: Ikar

Dmitry Glukhovsky sa v Stanovišti vracia do svojho jedinečného postapokalyptického sveta a rozohráva príbeh o hriechu a jeho odčinení, o zodpovednosti a ľudskej bezohľadnosti. Tentoraz vychádza z podzemia na povrch, no opäť vie zaujať, navnadiť a ak máte radi postapokalyptické kulisy, prídete si na svoje.

Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu. Nefunguje internet ani žiadne elektronické médiá a Rusko je opäť monarchiou, ktorej vládne Imperátor, syn zakladateľa nového rodu.

Hranicu „Moskovskej ríše“ teraz tvorí rieka Volga znečistená rádioaktívnym spadom. Vedie cez ňu jediný most, ktorý stráži stanovište Jaroslavľ. Na moste zahalenom jedovatou hmlou však nie je čo chrániť. Roky z druhej strany rieky nikto neprišiel a nikoho to na opačný breh ani neťahá.

Až na sedemnásťročného Jegora, nevlastného syna veliteľa základne, ktorý odmieta reči svojej matky o akomsi abstraktnom zle striehnucom tam vonku. Jegor chce spoznať svet, no zdá sa, že ten si nájde cestu k nim. Jednej noci sa z jedovatého oparu niečo predsa len vynorí...

Sledujeme ako sa Moskovské impérium snaží obnoviť veľkosť bývalého Ruska. A popri tom kráčame po stopách mladého Jegora a jeho rovesníčky Michelle, ktorá sa mu páči. Keďže Michelle potrebuje mobil, ktorý je jediným spojivkom s minulosťou, s jej rodičmi, Jegor sa jej ho snaží zaobstarať. A tak sa dostáva na zakázané územie. Za hranicu, ktorá slúži ako strážne stanovište...

Glukhovsky vie vymodelovať výbornú ťaživú atmosféru, hodnú prvotriedneho postapokalyptického filmu. Jeho svet PO je zaujímavý a pútavý, postavy si vás získajú. Menším počtom akcie a dynamiky vyvažuje filozofovanie a kritický pohľad na svet naokolo.
Stanovište je napísané v duchu slávneho Metra, postapokalyptický svet je pre Glukhovského skvelou kulisou pre rozohratie rôznych vzťahov a tém. Napríklad manipulácia s ľudskou vierou, bezohľadnosť ľudí a naša zodpovednosť, hriech a odpustenie. Ide skôr o hĺbavejší príbeh, s filozofickými úvahami, autor sa zameriava na postavy a vzťahy na myslím veľmi pútavom pozadí. Kniha vyšla vo vydavateľstve Ikar.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Vlado Kobielsky:

Knihy, ktorými žijete · Čítanie z knihy STANOVIŠTE (Dmitry Glukhovsky)

Milan Buno, knižný publicista