Print this page

Poliaci protestovali proti kontroverznému mediálnemu zákonu Ilustr. foto: TVN 24

V nedeľu v desiatkach poľských miest ľudia protestovali proti kontroverznému zákonu, ktorý má podľa jeho kritikov umlčať nezávislú televíziu TVN, nepohodlnú terajšej vláde. Už okolo tretej hodiny sa zišli tisíce ľudí na námestí Rynek Glówny v Krakove. Hlavná demonštrácia na obranu TVN a slobodných médií sa večer odohrala pred prezidentským palácom v centre Varšavy, informovali poľské médiá. Demonštrujúci žiadajú prezidenta, aby normu vetoval. Server TVN 24 píše, že k 21:20 hodine podpísalo na 1,9 milióna ľudí výzvu hlave štátu s rovnakou žiadosťou.

"Nejde len o TVN, ide o budúcnosť slobody slova v Poľsku. Čo znamená, že ide o budúcnosť našej demokracie," vyhlásil na krakovskej manifestácii senátor za opozičnú stranu Občianska platforma (PO) Bogdan Klich. Okrem neho na krakovskom námestí prehovorili aj ďalší politici, vrátane predsedu roľníckej Poľskej ľudovej strany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza, uviedol server Rzeczpospolita.

Podľa serveru Onet.pl vyšli ľudia do ulíc vo viac ako 120 mestách. Veľa rečníkov obvinilo úrady z útoku na demokratické základy Poľska a davy skandovali "Slobodné médiá!", popísala agentúra AP. Najväčší protest pod heslom "Slobodné médiá, slobodní ľudia, slobodné Poľsko" začal večer pred prezidentským palácom v poľskej metropole. Na ňom vystúpil okrem iného aj líder poľskej opozície Donald Tusk. Pred 21:00 hodinou varšavská demonštrácia podľa webu Onet.pl skončila. Zúčastnili sa jej tisíce ľudí, uviedla agentúra AFP.

Na prezidentovi Andrzejovi Dudovi totiž teraz závisí ďalší osud novely zákona, ktorú v piatok schválila dolná komora parlamentu – Sejm.

Poľskí poslanci prijali kontroverzný zákon, ktorý obmedzuje zahraničné vlastníctvo televíznych či rozhlasových staníc. Novela stanovuje, že majiteľom televíznej či rozhlasovej stanice vysielajúcej na základe poľskej licencie smú byť len spoločnosti, v ktorých podiel zahraničných firiem z oblasti mimo Európskeho hospodárskeho priestoru neprekračuje 49 percent. Podľa kritikov je zákon namierený hlavne proti nezávislej televízii TVN.

Formálne je vlastníkom TVN spoločnosť registrovaná v Holandsku. Jej jediným akcionárom je ale americká Discovery Inc. TVN podľa médií predstavuje doteraz najväčšiu americkú investíciu v Poľsku. Pričom novela má podľa Gazety Wyborcza prinútiť americkú spoločnosť Discovery, aby TVN predala.

Sama TVN prijatie novely zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní označila za útok vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na slobodné médiá. Vláda tvrdí, že zákon má ochrániť poľský mediálny priestor pred potenciálne nepriateľskými hráčmi z Ruska alebo Číny.

Teraz zostáva, aby prezident zákon podpísal, vetoval, alebo prípadne predložil ústavnému súdu. Duda sa už nechal počuť, že novelu dôkladne preskúma. Prezident, ktorý je pokladaný za spojencov PiS, už skôr naznačil, že by zákon o TVN mohol vetovať.

Novelu zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní najprv prijal Sejm, v ktorom má PiS a jeho spojenci väčšinu. Senát, kde prevažuje opozícia, zákon v septembri odmietol. V piatok sa novela nečakane dostala znova na program príslušného výboru Sejmu, ktorý bleskovo odporučil odmietnuť veto senátorov. To vzápätí poslanci vládnej koalície odhlasovali, opísal skôr denník Gazeta Wyborcza. Opozícia sa snažila rokovania zablokovať, ale všetky hlasovania prehrala.

Medzi protestujúcimi dnes boli aj starší Poliaci, ktorí sa pred desiatkami rokov postavili komunistickému režimu v krajine, píše agentúra AP, podľa ktorej sa títo ľudia obávajú, že sa vytráca demokracia, ktorej pomáhali nastoliť. Mnohí Poliaci sa domnievajú, že populistická vláda krajinu odvracia od Západu a preberá autoritársky model, ktorý sa blíži tomu ruskému alebo tureckému, a snaží sa uplatňovať politickú kontrolu nad súdmi a umlčovať kritické médiá, píše agentúra.