Print this page

Seriál Druhá šanca vznikol podľa skutočných udalostí, natáčal sa v známej nemocnici (VIDEO) Foto: Markíza

Televízia Markíza v januári 2022 zaradí do vysielania nový 16-dielny dramatický seriál z lekárskeho prostredia s názvom Druhá šanca.

Divákov zavedie do života úspešného lekára, ktorému sa v priebehu jedného okamihu zrúti celý život. V hlavnej úlohe sa predstaví Ján Koleník.

Ústrednou postavou seriálu je úspešný a ambiciózny lekár Andrej Fabián, ktorému však následkom ťažkého poranenia mozgu sa z mysle vymaže posledných dvanásť rokov života. Musí tak postupne objavovať svet okolo seba a aj svoj osobný i profesijný život. Dej je vsadený do prostredia Nemocnice Bezručova, priestor v seriáli teda dostanú aj vzťahy medzi lekármi.

Druhá šanca je slovenskou adaptáciou talianskeho seriálu DOC – Nelle tue mani. Inšpiráciou bol skutočný osud talianskeho lekára Pierdante Piccioniho, ktorý svoj neobvyklý príbeh vydal v knižnej podobe, natočila ho aj televízia a odvtedy je známy ako „Doktor Amnézia“.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Druhá šanca (FOTO)

„Je to pre mňa výborná herecká príležitosť, zahrať si postavu v troch úplne odlišných obdobiach života. Úspešného empatického lekára, zatrpknutého neobľúbeného šéfa, a zlomeného chlapa, ktorý si hľadá cestu k životu, ktorý už raz prežil, s totálne odlišným prístupom. Vymazať 12 rokov života je jedna vec, ale nanovo prežiť rodinné traumy, ktoré mali byť zahojené, vzťahy, ktoré boli vyrovnané, lásky, ktoré dávno vyprchali, učiť sa veci, ktoré boli každodennou rutinou, odznova spoznávať ľudí, ktorí boli starí známi, je druhá šanca,“ povedal o svojej postave Koleník.

„Povolanie doktora som ešte nestvárňoval. A som rád, že môžeme týmto projektom vzdať hold tejto profesii, venovať sa večnému vzťahu pacient a lekár, kde končí chladná medicína a začína empatia a psychológia. Kde hľadanie diagnózy je detektívka medzi tajomstvami pacientov a ich rodín,“ dodal.

Postavu Fabiánovej bývalej manželky a riaditeľky nemocnice Adely Tibenskej stvárni herečka Lívia Bielovič. „Adela je žena mnohých tvárí. Vidíme ju v momentoch, kedy navonok pôsobí vyrovnane a chladne, no vnútorne je rozorvaná. Prežíva široký diapazón emócií, ktoré sa stále snaží držať pod kontrolou. Sú však situácie, ktoré ju napriek jej profesionalite vo vzťahu k práci prevalcujú. Či ako riaditeľku nemocnice, udržujúcu si za každých okolností profesionálny prístup a dekórum, či ako milujúcu partnerku a matku alebo ženu, ktorou lomcujú pocity k človeku, ktorý ju v živote zasiahol asi najviac. Je to skrátka žena, ktorá zanecháva dojem. Záhadná, s množstvom tajomstiev,“ prezradila o svojej seriálovej postave.

V seriáli ďalej diváci uvidia Vladimíra Kobielskeho, Ráchel Šoltésovú, Adama Bardyho, Dana Heribana, Sarah Arató, ale tiež Janu Majeskú, Zuzanu Norisovú, či Michaelu Majerníkovú.

Slovenská adaptácia vzniká v spolupráci so spoločnosťou Beetle producenta Petra Kelíška, ktorá pre Markízu vyrába napríklad aj seriál Sestričky, či komediálny seriál Najhorší týždeň môjho života. O režisérsku stoličku sa delia Matúš Libovič, Peter Hoferica a Braňo Mišík.