Print this page

Veritelia Šlágr TV, ktorá je v insolvencii, prihlásili pohľadávky za 92 miliónov Kč Foto: Šlager Muzika

Veritelia Šlágr TV, ktorá je v insolvencii, prihlásili pohľadávky za 92,3 milióna českých korún. Firma má majetok v hodnote 4,3 milióna korún. Vyplýva to z informácií v insolvenčnom registri. Krajský súd poslal do konkurzu televíziu vlani v novembri, konkurzný návrh na seba podala sama televízia. Kvôli sporu s firmami České rádiokomunikácie a Czech Digital Group nie je od polovice minulého júna schopná hradiť svoje záväzky, má zablokované účty. Vyplýva to z konkurzného registra.

 

Insolvenčný správca Ján Zachariáš uviedol, že firma už nevyvíja žiadnu podnikateľskú činnosť. Vypracoval súpis majetkovej podstaty, ktorý sa bude ďalej dopĺňať. "Do konkurzného konania sa prihlásilo desať veriteľov a celková výška prihlásených pohľadávok je 92,3 milióna Kč," uviedol správca. Jedny z najvyšších pohľadávok za desiatky miliónov prihlásila firma Czech Digital Group.

Šlágr TV je, ako vlani uviedla, dlhodobo v nepriaznivej ekonomickej situácii. V roku 2020 sa dostala do sporu s poskytovateľom elektronických komunikácií, firmou České rádiokomunikácie, ohľadom platnosti zmlúv. Nehradila tak v plnej výške platby firme Czech Digital Group, tá vlani v auguste obmedzila Šlágru vysielanie televíznych programov. Púšťala len čiernu obrazovku s nápisom Šlágr bez akejkoľvek ďalšej informácie. "To úplne odporuje obvyklej praxi, keď pri obmedzení vysielania je čierna obrazovka buď doplnená informáciou o presunutí vysielania na iný televízny kanál, alebo je z nej odstránené všetko týkajúce sa predmetnej televíznej stanice," uviedla firma v insolvenčnom návrhu.

Investori, ako sa píše v odôvodnení, upustili od spolupráce s televíziou a nákupu reklamného času. Czech Digital Group podala už skôr na televíziu insolvenčný návrh, ktorý súd vlani v máji zamietol. Navrhla tiež exekučne vymôcť pohľadávku 19,3 milióna korún. Televízia má preto účty postihnuté exekúciou a peniaze, ktoré na nich má, sú zablokované. Postup Czech Digital Group a Českých rádiokomunikácií označila televízia za koordinovaný a šikanózny.

Krajský súd nariadil pojednávanie, kde sa preskúmajú prihlásené pohľadávky, na 1. februára. V rovnaký deň by mala byť aj schôdza veriteľov.

Šlágr TV je projekt vydavateľstva firmy Česká Muzika. Natáča a vysiela rozhovory, hudobné klipy aj koncerty. Vsádza na ľudové piesne, dychovú hudbu či trampské pesničky. Jej zakladateľom je hudobník Karol Peterka.

Hudobné vydavateľstvo Česká Muzika, prepojené s televíziou Šlágr TV, malo v roku 2020 tržby z predaja výrobkov, služieb a tovaru 67,4 milióna Kč. Medziročne klesli o necelých desať percent. Výnosy klesli zhruba o polovicu na 68,3 milióna. Firma predvlani vykázala zisk po zdanení 10,5 milióna, zatiaľ čo v roku 2019 skončila v strate 10,1 milióna. Vyplýva to z účtovnej závierky. Firma mala predvlani 12 zamestnancov.