Print this page

Rusko zatvára redakciu Deutsche Welle a zakáže jej vysielanie v krajine Foto: Deutsche Welle

Rusko nariadilo uzavretie spravodajskej kancelárie nemeckej stanice Deutsche Welle (DW) v krajine. Moskva tiež zruší akreditáciu jej zamestnancom a zakáže jej vysielanie na území federácie. Informovali o tom dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia. Moskva podľa nich tento krok robí v reakcii na nedávny zákaz vysielania ruskej štátnej televízie RT (predtým Russia Today) v Nemecku. Riaditeľ Deutsche Welle označil ruské kroky za prehnané a absurdné, spoločnosť sa proti nim chce právne brániť. Splnomocniteľka nemeckej vlády pre kultúru a médiá považuje rozhodnutie Moskvy za neprijateľné.

Nemecké úrady na začiatku februára požiadali, aby RT zastavila svoje nemeckojazyčné vysielanie na území spolkovej republiky, pretože podľa nich nemá potrebné povolenie. RT, ktorá podľa kritikov šíri ruskú vládnu propagandu, to odmietla. Moskva vzápätí sľúbila odvetné opatrenia.

"V reakcii na... nie priateľské kroky Nemecka, ktoré zakázalo satelitné a iné vysielanie nemeckojazyčného televízneho kanála RT DE, ruská strana chce realizovať prvú etapu odvetných opatrení: uzavretie spravodajskej kancelárie nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Deutsche Welle v Ruskej federácii," uviedla ruská diplomacia vo vyhlásení.

Moskva okrem toho zruší akreditáciu všetkým zamestnancom ruskej redakcie Deutsche Welle a v ďalšej fáze počíta s ukončením satelitného a iného vysielania nemeckej stanice na ruskom území, uviedla agentúra TASS. Poznamenala, že medzi ďalšie plánované kroky patrí okrem iného začatie konania o označení Deutsche Welle za takzvaného "zahraničného agenta". Toto označenie, ktoré má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, znamená ďalšiu vládnu kontrolu a komplikácie.

Rusko ďalej plánuje zostaviť zoznam ľudí, ktorí sa podieľali na obmedzení vysielania RT v Nemecku, a tí budú mať zakázaný vstup do Ruska, napísala Deutsche Welle.

Podľa splnomocnenkyne nemeckej vlády pre kultúru a médiá Claudie Rothovej nemožno situáciu RT a Deutsche Welle porovnávať. RT podľa nej v súčasnej dobe vysiela bez licencie a nepožiadala súhlas s vysielaním. "To je úplne iná situácia ako v prípade DW, ktorej sa teraz licencia odoberá," povedala Rothová.

Šéf Deutsche Welle v reakcii na ruské kroky vyhlásil, že niečo podobné musia médiá "zažívať iba v autokraciách". "Podnikneme právne kroky," uviedol riaditeľ spoločnosti Peter Limbourg podľa agentúry Reuters. Podľa agentúry TASS povedal, že moskovská kancelária DW chce pokračovať v práci, pokiaľ jej zákaz nebude formálne oznámený. Nemecká mediálna spoločnosť zatiaľ od ruských úradov oficiálne oznámenie o konci vysielania v Rusku nedostala, dozvedela sa o ňom z médií, povedal predtým hovorca DW Christoph Jumpelt časopisu Der Spiegel.

Deutsche Welle (DW) je nemecká televízna a rozhlasová stanica, ktorá podľa svojho webu prináša správy na rôznych platformách v 32 jazykoch, vrátane ruštiny.

RT spustila svoj kanál v nemčine v decembri. Vysiela ho zo Srbska, kde má povolenie tamojších úradov, a tvrdí, že jej to vďaka európskym pravidlám stačí aj na vysielanie v Nemecku. Nemecký televízny regulátor ZAK to ale vidí inak. RT podľa neho musí mať nemecké povolenie, ktoré zatiaľ televízia nepožiadala.