Print this page

Europoslanec vyzýva Rezníka, aby odvolal šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS Archív Facebook V. Chuguryana

Včerajšie Správy a komentáre vyvolali na verejnosti ale aj medzi viacerými politikmi pobúrenie. Europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý sa na pôde EP venuje boju s dezinformáciami, vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby odvolal šéfa spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana.

Reaguje tak na to, že vo včerajších Správach a komentároch vystúpil Ján Čarnogurský a priamo vo vysielaní tak dostali priestor klasické hoaxy o ruskej histórii Krymu, o začatí vojny v Južnom Osetsku a Abcházsku samotným Gruzínskom, či o vyzbrojovaní Ukrajiny, ktorá tým ohrozuje Rusko. Moderátorka Katarína Martinková nechala dezinformácie v rozhovore bez odpovede, a tak sa Čarnogurskému v RTVS podarilo do jasnej putinovskej agresie na Ukrajine vniesť chaos, v ktorom má divák problém sa vyznať. 

Podrobnosti: RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT

„Za posledné 2 mesiace, naposledy včera, sa v spravodajstve RTVS udiali incidenty, v ktorých sa osoby pevne spojené s dezinformačnou scénou alebo priamo dezinformácie šírené nedemokratickými režimami dostali do spravodajstva verejnoprávneho média,“ napísal Bilčík. Keďže RTVS sa verejnosti neospravedlnila za svoje početné zlyhania v poslednom čase a nedošlo k náprave verejne vyzýva Jaroslava Rezníka na odvolanie riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana, ktorý nesie priamu zodpovednosť za kvalitu a personalistiku v spravodajstve RTVS.

“Som šokovaný tým, že dezinformácie a známi dezinformátori dostávajú priestor vo verejnoprávnom spravodajstve v čase, keď nášho nášho suseda Ukrajinu napadol agresívny diktátor s pomocou svojej dezinformačnej mašinérie a mimoriadne zasadá Bezpečnostná rada SR. Naša krajina si nemôže sama podrážať nohy tým, že prenechá vysvetľovanie kľúčových okolností konfliktu na Ukrajine kremeľským ideológom, alebo dokonca priamo nechá ľudí z dezinformačných médií vyrábať spravodajské príspevky,” povedal Bilčík.

Vedenie RTVS sa za Správy a komentáre neospravedlnilo, podľa informácií Omediach.com vedenie spravodajstva na dnešnej porade nemalo problém s reláciou Martinkovej.

Šéf spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan priviedol do spravodajstva už viacerých dezinformátorov aj dezinformácie.

Začiatkom februára sme upozornili, že bývalý moderátor diskusii dezinformačného webu Extra Plus redaktor Radovan Kondrlík dal priestor Romanovi Michelkovi, ktorého označil ako politológa, čo v divákoch vyvolalo dojem, že ide o nezávislého experta. Michelko bežne uverejňuje komentáre v dezinformačných médiách ako Extra plus, Zem a Vek, Hlavné správy, Infovojna, Slobodný vysielač. Je však tiež politickým oponentom súčasnej prezidentky, keďže kandidoval a bol podpredsedom za stranu Vlasť Štefana Harabina.

Vahram Chuguryan od roku 2000 do roku 2008 pôsobil v Slovenskej televízii ako zahraničnopolitický redaktor. V roku 2005 robil rozhovor s Vladimírom Putinom. Ten bol s výsledkom natoľko spokojný, že keď mal v prezidentskom paláci spoločnú tlačovú besedu s vtedajším prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, urobil šéf Kremľa neobvyklú vec. Na záver tlačovej besedy za prítomnosti novinárov zo Slovenska aj zo zahraničia sa spýtal, kde je medzi novinármi Chuguryan, a šiel sa s ním osobne zvítať.

Záznam z tohto stretnutia na videu od cca 1:30:

Od roku 2008 riadil komunikačné oddelenie na Ministerstve hospodárstva SR za Ľubomíra Jahnátka a od roku 2010 pôsobil v skupine SPP. V roku 2016 nastúpil na pozíciu riaditeľa komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, za Petra Plavčana z ministerstva odišiel a venoval sa súkromnému podnikaniu.

Aktualizácia 16:30: Vedenie RTVS v dezinformáciách Jána Čarnogurského, ktoré odzneli vo vysielaní, problém nevidí. Ani v tom, že moderátorka na nepravdivé informácie Jána Čarnogurského nereagovala. Celé stanovisko RTVS k relácii Správy a komentáre s Jánom Čarnogurským