Print this page

Chuguryan odchádza z postu šéfa spravodajstva RTVS, RTVS oznámila meno nového šéfa

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník dnes prijal žiadosť o ukončenie pracovného pomeru od riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana. Vedením sekcie bude dočasne poverený riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász. 

O zmene informovala web Omediach.com hovorkyňa televízie.

Spravodajstvo pod jeho vedením sa úplne odklonilo od verejnoprávnej podstaty objektívneho spravodajstva. Krízu na Ukrajine na RTVS pár hodín pred útokom hodnotil najväčší šíriteľ proputinovskej propagandy Ján Čarnogurský, keď prezidentku ako nezávislý politológ hodnotil bývalý člen predsedníctva strany Republika a tvár dezinformačných webov Roman Michelko, a po absolútne nezvládnutom pokrytí dnešných vojnových udalostí na Ukrajine.

Podrobnosti: Miroslava Kernová: Začala vojna, no v RTVS sa ráno smialo, varilo a cvičilo. Po dnešku by mal šéf spravodajstva v RTVS skončiť

„Rešpektujem rozhodnutie Vahrama Chuguryana. Ďakujem mu za prácu a nasadenie venované spravodajstvu a publicistike RTVS a výsledky, ktoré spravodajstvo RTVS dosiahlo v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti počas jeho pôsobenia. Zároveň mu želám veľa úspechov v jeho ďalšej profesionálnej kariére,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Nový šéf spravodajstva Attila Lovász patrí medzi najskúsenejších novinárov v RTVS. Má dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v oblasti médií na pozíciách redaktora (Új Szó, ČTK, SME, Práca, rádio Slobodná Európa) aj šéfredaktora (Új Szó, Vasárnap). Okrem toho pôsobil aj ako poradca prezidenta pre regionálne vysielanie a vedúci rozhlasovej stanice MR6 maďarského verejnoprávneho rozhlasu a aj ako poradca generálnej riaditeľky pre národnostné vysielanie v Slovenskom rozhlase. Od roku 2011 riadi národnostné vysielanie v RTVS.

 „Bolo mi nesmiernou cťou spolupracovať s takými profesionálmi, akých dnes máme v oboch redakciách spravodajstva RTVS - v rozhlase aj v televízii. Ďakujem celému takmer 400-člennému tímu za skvelú prácu, profesionalitu, tímovosť, empatiu a ľudskosť, ktorú dennodenne prejavujú navzájom a voči našim poslucháčom a divákom. Za takmer štyri roky sa spravodajstvo RTVS podľa štúdií a prieskumov stalo najobjektívnejším a najdôveryhodnejším spravodajstvom na Slovensku. Obrovské poďakovanie patrí aj všetkým poslucháčom a divákom za dôveru, ktorú denne prejavujú spravodajstvu RTVS,“ vyjadril sa Vahram Chuguryan.

Vahram Chuguryan sa zapíše do histórie RTVS ako jeden z najkontroverznejších šéfov spravodajstva

Zviditeľnil sa, keď pár týždňov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nechcel, aby redaktori nosili odznak #allforjan.

Nespokojnosť s riadením zo strany Chuguryana, a neriešenie problémov zo strany Jaroslava Rezníka bol jedným z hlavných dôvodov odchodu veľkej časti redaktorov spravodajstva z RTVS v roku 2018.

Za jeho pôsobenia sa redaktori sťažovali na stresové a autoritatívne pomery. „Rozhodnutia V. Chuguryana komplikujú prácu, vytvárajú stresové prostredie všetkým zamestnancom sekcie spravodajstva RTVS a vo výsledku kazia kredit tejto inštitúcii,“ napísal v otvorenom liste pred dvoma rokmi bývalý vedúci domácej redakcie spravodajstva v Slovenskej televízii a dlhoročný moderátor Miroslav Frindt.  Po tomto liste v pozícii vedúceho domácej redakcie skončil.

Odporúčame aj: Za reportáž o smrti učiteľky po očkovaní dostali redaktorky RTVS od šéfa pochvalu

Počas minulej vlády, za pôsobenia Chuguryana, sa obraz niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka v spravodajstve RTVS prikrášľoval. Podobne ako tomu bolo v TASR, keď jej šéfoval Rezník. RTVS Danka doprevádzala na jeho obľúbených cestách po Rusku a ďalších postkomunistických krajinách.

V príspevku o ceste Danka do Bieloruska sa Chuguryanovi nepáčilo, že redaktori spomenuli, že Danko šiel do krajiny, na ktorú sú uvalené sankcie na vývoz zbraní, že západ vyčíta Bielorusku nedodržiavanie ľudských práv a že Danko sa stretáva s ľuďmi, ktorí sú na sankčnom zozname. Práve Chuguryan stopol pripravené reportáže o Dankovi a Zsuzsovej, dvaja redaktori dali výpoveď

Vahram Chuguryan od roku 2000 do roku 2008 pôsobil v Slovenskej televízii ako zahraničnopolitický redaktor. Pochádza z Arménska, kde študoval diplomaciu, v ktorej pokračoval aj na Slovensku na UMB v Banskej Bystrici. Od roku 2008 riadil komunikačné oddelenie na Ministerstve hospodárstva SR za Ľubomíra Jahnátka (Smer) a od roku 2010 pôsobil v skupine SPP. Zodpovedal aj za komunikáciu prepravcu plynu do Európskej únie, spoločnosti Eustream. V roku 2016 nastúpil na pozíciu riaditeľa komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, za Petra Plavčana z ministerstva odišiel a venoval sa súkromnému podnikaniu.