Print this page

Ukrajinské médiá žiadajú operátorov, aby vypli ruské spravodajské stanice Ilustr. reprofoto RT

Ruské štátne médiá sú roky nástrojom Vladimíra Putina v hybridnej vojne a informujú v duchu jeho propagandy. Už pred útokom na Ukrajinu dochádzalo v Rusku k obmedzovaniu a vypínaniu nezávislých médií. Nezávislé médiá a novinári sú v Rusku označovaní za zahraničných agentov, mnohí skončili vo väzení. Aktuálne v Rusku môžu médiá poskytovať informácie o situácie na Ukrajine, len tak, ako ich prezentuje Kremeľ, ktorý útoky popiera. Akékoľvek iné informovanie je zakázané. Nad médiami dohliada cenzorský úrad Roskomnadzor, ktorý dnes podľa AFP nariadil niektorým médiám v krajine, aby odstránila zmienky, ktoré opisujú vojenský útok Ruska na Ukrajinu ako „inváziu“, „útok“ alebo „vyhlásenie vojny“.

Ruská štátna televízia RT, agentúra Spútnik a mnohé ďalšie vysielajú v rôznych jazykových mutáciách po celom svete a v rámci hybridnej vojny šíria proputinovú propagandu, ktorá je v súčasnej situácii veľmi nebezpečná.

V tejto súvislosti zverejňujeme otvorený list popredných ukrajinských mediálnych domov, ktoré sa obracajú na poskytovateľov televízneho vysielanie na celom svete, aby nástroje ruskej propagandy vypli:

Popredné ukrajinské mediálne skupiny - 1+1 media, StarLight Media, Media Group Ukraine, Inter Media Group v spolupráci s ukrajinským Ministerstvom kultúry a informačnej politiky žiadajú medzinárodných televíznych poskytovateľov o vypnutie vysielania ruských spravodajských kanálov. Žiadame najmä zablokovať, vypnúť vysielanie týchto kanálov na európskych satelitoch, v káblových sieťach, OTT platformách a iných zdrojoch.

„Je mimoriadne dôležité, aby ľudia na celom svete mali prístup k spoľahlivým a pravdivým informáciám týkajúcim sa vojny Ruska proti Ukrajine a o priebehu nepriateľských akcií na Ukrajine. Chápeme, aká silná je ruská propagandistická mašinéria a aké úsilie musí agresor vynaložiť, aby šíril falošné správy cynicky ohlupujúcim ľuďom. Sme absolútne proti!”, tvrdia mediálne skupiny v otvorenom apele adresovanom poskytovateľom.

Od 26. februára kanály všetkých ukrajinských mediálnych skupín uvedených vyššie vysielajú vo formáte jedného spravodajstva s názvom United News.

Mediálne skupiny sa budú striedať v poskytovaní neprerušovaných informácií. Do vysielania sa zapoja Ozbrojené sily Ukrajiny, Rada národnej bezpečnosti a obrany, Kancelária prezidenta Ukrajiny a ďalšie vládne štruktúry, od ktorých závisí priebeh udalostí. Objektívne a promptne poskytujeme komplexné informácie z rôznych regiónov krajiny 24/7. Sme pripravení poskytnúť medzinárodným televíznym poskytovateľom náš signál, aby sme zabezpečili pravdivé vysielanie udalostí.

Technické parametre pre vysielanie sú nasledovné: satelit Astra 4A na 4,8°E, transpondér 12 130 (B22), polarizácia vertikálna, frekvencia 27500, FEC ¾.