Print this page

Polícia upozorňuje na podvodné okrádanie ako zo známeho seriálu Lupin Ilustr. foto zo seriálu Lupin/Netflix

Policajti v prvom bratislavskom okrese zaznamenali v posledných dňoch nárast prípadov podvodov na senioroch, pri ktorých podvodníci využívajú nový modus operandi. Ten sa podobá na scenár zo známeho seriálu Lupin, keď sa zlodej Lupin vydával za policajta, ktorý prišiel k staršej dáme, upozornil ju na hroziace riziko lúpeže s tým, že jej ochráni cennosti, ktoré mu následne vystrašená žena dala do úschovne.

Polícia upozorňuje, že aktuálne obeťou je senior a peniaze vyhadzuje falošnému policajtovi von oknom. Neznámy páchateľ ho najprv kontaktuje telefonicky na pevnú linku. Predstavuje sa ako policajt, vyšetrovateľ, nadporučík Juhás (alebo iné vymyslené meno) od „dvoch levov“. Po nadviazaní komunikácie so seniorom/seniorkou povie príbeh o tom, ako sú na ceste na uvedenú adresu zlodeji, ktorí idú vykradnúť práve jej/jeho byt. Z dôvodu aby zabránil krádeži, inštruuje seniora, aby sústredil všetky svoje cennosti, zlato, šperky a finančnú hotovosť do igelitového sáčku.

Ten má senior následne vyhodiť von oknom alebo z balkóna, pričom pod balkónom už čaká ďalší "policajt", ktorý sáčok zoberie a "uschová v bezpečí". Následne so seniorom preruší komunikáciu.

V tomto mesiaci zaznamenali policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I viacero skutkov, ktoré sa vyznačovali práve vyššie uvedenými charakteristickými znakmi. V dvoch prípadoch došlo k dokonaniu skutku, pri ktorom utrpela 96-ročná žena škodu vo výške 8.000 eur a v ďalšom prípade 84-ročná žena škodu vo výške 2.660 eur. Obe ženy po takomto telefonáte vyhodili z okna bytu tašky s obsahom šperkov, predmetov zo žltého kovu a finančnej hotovosti.

V tejto súvislosti polícia dôrazne apeluje na občanov, aby sa o týchto prípadoch rozprávali so svojimi príbuznými – seniormi a osobami vo vyššom veku, a vysvetlili im, že ide o podvodné konanie podvodníkov a aby nevyhadzovali svoje úspory a cennosti z okna na ulicu alebo ich nechávali pred dverami do bytov.