Print this page

Francúzske televízie a rádia štrajkujú kvôli plánovanému zrušeniu poplatkov Ilustr. foto: Omediach.com

Francúzske verejnoprávne televízie a rádiá štrajkujú kvôli plánu vlády, ktorá chce od jesene zrušiť výber koncesionárskych poplatkov audiovizuálnym médiám. Obávajú sa, že by tak mohli prísť o svoju nezávislosť. Informuje o tom na svojom webe denník Le Figaro.

Rozhlasové stanice France info, France Inter alebo France Culture vysielali namiesto ranných pásiem len hudbu, zatiaľ čo televízia France 2 vysielala reprízy relácií. Spravodajské kanály France 24 a franceinfo dali na svoje webové stránky upozornenie o prerušení vysielania. Okolo poludnia vyrazil z parížskeho Montparnassu sprievod smerom k budove Národného zhromaždenia.

Novinári verejnoprávnych médií majú okrem obáv o financie aj strach z možného zlúčenia niekoľkých médií, prepúšťania a obmedzenia plurality názorov. Vláda chce nahradiť koncesionárske poplatky inou formou príspevku.

Koncesionársky poplatok 138 eur ročne platí vo Francúzsku každá domácnosť, ktorá vlastní televízor. Výnimku majú ľudia s nízkymi príjmami alebo handicapovaní. Ostatní ho neodvádzajú, aj keď sledujú programy na počítači, tablete alebo na smartfóne.

Pre verejnoprávne médiá sa tento zdroj príjmu stal strategickým, keď sa na nich vo večerných hodinách a v programoch pre deti prestala vysielať reklama. Jeho zrušenie povedie k výpadku viac ako troch miliárd eur, ktoré štát sľubuje médiám kompenzovať.

Demonštranti sa ale domnievajú, že o rozpočte na verejnoprávne vysielanie nemôže rozhodovať vláda a nemal by "podliehať rozmarom hlasovania o každoročných finančných zákonoch". Tak podľa odborového letáku nebude zaručená "čo najväčšia ekonomická a politická nezávislosť, pokiaľ ide o informácie a kultúrnu rozmanitosť."