Print this page

Ruská nezávislá televízia Dožď obnovila vysielanie prerušené po začiatku vojny (VIDEO) Reprofoto youtube Телеканал Дождь

Ruská nezávislá televízia Dožď dnes obnovila vysielanie, ktoré prerušila po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a po zablokovaní svojho webu na ruskom území. Stanica včera prvýkrát po štyroch a pol mesiacoch odvysielala večerné správy, ktoré prenášala na kanáli YouTube.

"V najbližších dvoch hodinách budeme hovoriť o hlavných správach dnešného dňa. Túto vetu som nepovedal štyri a pol mesiaca," začal vysielanie moderátor Tichon Dzjadko a upresnil, že naposledy moderoval rovnaký program 1. marca, teda krátko pred tým, ako ruské úrady zablokovali web stanice.

Dzjadko uviedol, že televízia bude mať štúdiá v Rige, Amsterdame, Tbilisi a Paríži. Správy bude prenášať na YouTube a tiež cez niekoľko káblových sietí. Spočiatku bude televízia vysielať len niekoľko hodín denne.

Šéfka televízneho kanála Natalja Sindějevová v marci zdôvodnila rozhodnutie pozastaviť činnosť televízie pripravovaným zákonom o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie dezinformácií o ruskej vojne na Ukrajine, ktorý neskôr Rusko prijalo. Za zverejnenie údajných dezinformácií hrozí trest až 15 rokov väzenia. Vysielanie kvôli zákonu ukončila napríklad aj liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy. Vychádzať prestal aj denník Novaja Gazeta.