Print this page

Po augustovom úspechu seriálu Rod draka, ktorý predchádza deju Hry o tróny a ktorý sa stal svetovo najsledovanejšou premiérou v histórii stanice HBO, sa na televízne obrazovky vrátila iná populárna fantasy séria. Streamovacia platforma Amazon Prime uviedla dlho pripravovaný, ambiciózny a nákladný seriál Pán prsteňov: Prstene moci na motívy kníh spisovateľa J. R. R. Tolkiena.

Seriál sa točí okolo udalosti Druhého veku Stredozeme, teda éry, ktorá predchádzala udalostiam v knihách a filmoch Hobit a Pán prsteňov. Nadväznosť na Tolkienovu rozsiahlu mytológiu s tvorcami konzultoval spisovateľov syn Simon Tolkien. "Hovoríme, že Tolkien zanechal na oblohe množstvo hviezd. Našou úlohou bolo spojiť jednotlivé body a vytvoriť súhvezdie a potom (príbeh) vykresliť aj medzi nimi," uviedol producent a scenárista Prsteňov moci John D. Payne.

Prvé dve epizódy uviedol Amazon Prime v noci na dnešok, zvyšných šesť epizód zverejní vždy po jednej v nasledujúcich šiestich týždňoch. Hodinové epizódy sú síce podľa tvorcov plné akcie a humoru, slúžia ale hlavne na predstavenie prepracovaných postáv a zložitej histórie a mytológie Tolkienovho sveta.

Aj napriek tomu, že sa dej odohráva tisíce rokov pred začiatkom kníh a filmov, fanúšikovia Hobita a Pána prsteňov spoznajú niekoľko známych postáv z radov dlhovekých národov Stredozeme, vrátane elfov Galadriel a Elronda. V seriáli sa objaví aj niekdajší kráľ Gondoru Isildur, ktorý vládcovi Mordorovi Sauronovi uťal prst a s ním aj Prsteň moci a dal tak do pohybu udalosti Tretieho veku, aj samotný Temný pán.

Herecký súbor nového seriálu je zložený z umelcov rôznych etník, veku i slávy, od amerického herca Benjamina Walkera nominovaného na cenu Tony po Charlieho Vickersa, ktorý dokončil štúdium v roku 2017. V úlohe vznešenej Galadriel, ktorú v predchádzajúcich filmoch hrala Cate Blanchettová, sa predstavila Morfydd Clarková.

Produkcia seriálu je jednou z najdrahších v histórii, uvádza agentúra AP. Amazon na prvú sériu vynaložil najmenej 465 miliónov dolárov. Prvých šesť dielov sa natáčalo na Novom Zélande, kde seriál priamo zamestnal 1200 ľudí.

"Naozaj sme sa snažili vrátiť len k Tolkienovi. Od začiatku to bola naša mantra: 'Proste sa vráť ku knihám, vráť sa ku knihám, vráť sa ku knihám.' Základom všetkého, čo robíme, bol vždy Tolkien,“ povedal Payne.