Print this page

Televízie chystajú mimoriadne vysielanie z poslednej rozlúčky s Alžbetou II., prinášame prehľad

Celý svet vo štvrtok 8. septembra zasiahla správa o úmrtí kráľovnej Alžbety II., ktorá viac než 70 rokov vládla Spojenému kráľovstvu a ďalším 14 štátom Commonwealthu. Bezprostredne po jej skone sa novým britským kráľom automaticky stal jej najstarší syn princ Charles, ktorý bude panovať ako Karol III. Buckinghamský palác oznámil, že posledná rozlúčka s kráľovnou Alžbetou II. sa uskutoční v pondelok 19. septembra 2022 od 11:00 hod. miestneho času vo Westminsterskom opátstve.

Pohreb najdlhšie vládnucej britskej panovníčky bude sledovať celý svet. Priamy prenos prinesú mnohé svetové spravodajské televízie. Špeciálny program pripravujú aj viaceré médiá aj na Slovensku.

Foto: Mária Kojdová

RTVS

Jednotka odvysiela priamy prenos z pohrebu kráľovnej Alžbety v pondelok 19.9.2022 od 11.30 h (s rovnakým obsahom ako :24). Sprievodcami tejto výnimočnej udalosti bude napríkad odborníčka na protokol a kráľovské rody Mária Holubová. Súčasťou vysielania budú aj živé vstupy zo Londýna od spravodajcov Viliama Ovsepiana a Karolíny Kučerovej. Spomienku na kráľovnú Alžbetu II. pripojí aj bývalý hovorca prezidenta Václava Havla, špecialista na protokol Ladislav Špaček. Pre divákov, ktorí nemôžu na poludnie sledovať rozlúčku v priamom prenose, ponúkne spravodajský okruh :24 aj záznam v pondelok o 19.50 h večer.
Dvojka prinesie v pondelok o 20.10 h v premiére dvojdielny dokumentárny film Alžbeta a  Margaréta: Láska a lojalita v obidvoch častiach za sebou a následne o 21.40 h reprízu programu Alžbeta II. - platinová kráľovná.

Markíza

TV Markíza prinesie od 11:00 do 16:50 hod. Naživo mimoriadnu reláciu s názvom „Rozlúčka s Alžbetou II.“ Divákov ňou bude sprevádzať moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová.

V štúdiu v Záhorskej Bystrici privíta zaujímavých hostí - odborníčku na britskú kráľovskú rodinu Katarínu Strýčkovú a Branislava Kováčika, dekana na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.
„Priamo v Londýne bude dianie monitorovať naša vyslaná redaktorka Ivana Miklánková, ktorá od piatka obohatí vysielanie všetkých pravidelných spravodajských relácií o exkluzívne reportáže a živé vstupy. V pondelok sa bude divákom naživo prihovárať z miesta poslednej rozlúčky vo Westminsterskom opátstve,“ povedal Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza.

Televízne štáby v predvečer rozlúčky Foto: Mária Kojdová

TA3

TA3 prinesie od 11:00 poslednú rozlúčku s Alžbetou II. v špeciálom štúdiu s moderátormi Patríciou Kordiakovou a Tomášom Verníčkom. Spolu s nimi budú v štúdiu naživo diskutovať protokolistka Natália Horváthová a komentátor britskej kráľovskej rodiny Jakub Abrahám.
Atmosféru bude priamo v uliciach mapovať redaktorka Veronika Pancuráková. Počas celého dňa Natália Fónod Babincová a Andrea Simančíková prinesú rozhovory s odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu a monarchiu.

JOJ

JOJ bude poslednú rozlúčku vysielať od 11:30, s Jánom Mečiarom, Lenkou Ježovou a hosťami.

Poslednej rozlúčke sa budú venovať aj ďalšie médiá.

Štátneho pohrebu sa za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení zúčastnia politickí lídri z celého sveta, ako aj členovia viacerých kráľovských rodín. Slovensko bude na pozvanie britskej strany zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová, spolu so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Telesné pozostatky kráľovnej Alžbety II. budú po smútočnom pohrebnom sprievode ulicami Londýna uložené na miesto posledného odpočinku v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor.

Ľudia stáli hodiny v niekoľkokilometrových radoch, aby si osobne uctili kráľovnú (video Mária Kojdová pre Omediach.com):