Print this page

Iránsky prezident zrušil rozhovor so CNN, známa novinárka si odmietla vziať hidžáb (FOTO) Zdroj. Facebook Christiane Amanpour

Iránsky prezident Ebráhim Raísí zrušil rozhovor s novinárkou americkej televízie CNN Christiane Amanpourovou po tom, čo si v New Yorku odmietla vziať na rozhovor s ním hidžáb - šatku, ktorou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie. Reportérka v tejto súvislosti poznamenala, že žiadny iný iránsky prezident po nej nič také nechcel, keď sa rozhovor nekonal v Iráne. V Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 zákon ženám ukladá nosiť hidžáb na verejnosti.

Amanpourová poznamenala, že požiadavku na hidžáb pri rozhovore Raísího asistent zdôvodnil "situáciou v Iráne".

V Iráne už sedem dní trvajú protesty, ktoré prepukli po úmrtí 22-ročnej Mahsy Amíníovej. Tú zatkla mravnostná polícia v Teheráne za porušenie pravidiel nosenia hidžábu. Žena upadla do kómy niekoľko hodín po zadržaní a zomrela. Podľa rodiny bola predtým zdravá. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že Amíníová bola zbitá. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa iránskej organizácie ľudských práv IHR terajšie protesty v Iráne neprežilo 31 osôb.

Rozhovor so CNN mal byť Raísíov prvý v USA, kam priletel na 77. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Amanpourová poznamenala, že bola na rozhovor pripravená, keď jeden z poradcov iránskeho prezidenta vzniesol požiadavku, aby si vzala hidžáb.

"Sme v New Yorku, kde nie je žiadny zákon ani tradícia vzťahujúca sa na pokrývky hlavy," uviedla na twitteri. Poradca podľa novinárky dal jasne najavo, že rozhovor neprebehne, pokiaľ si hidžáb nevezme, a povedal, že je to "otázka úcty".

Tím Amanpourovej rozhovor za týchto podmienok odmietol. Novinárka požiadavku iránskeho prezidenta označila za bezprecedentnú a nečakanú.

Raísí bol zvolený vlani a tento rok v auguste podpísal zoznam nových nariadení, ktoré rozširujú postihy za nenosenie hidžábu.

"Iránski predstavitelia v minulosti uznali, že toto pravidlo neplatí za ich hranicami. Ale predstava nezahalenej spravodajkyne, navyše s iránskymi predkami, ktorá sa pýta ultrakonzervatívneho prezidenta na to, čo je teraz doma výbušnou záležitosťou, musela byť považovaná za príliš politicky riskantná," komentovala incident spravodajkyňa BBC Lyse Doucetová. Poznamenala pritom, že sa podobne správal aj Taliban v Afganistane.