Print this page

Ruský moderátor, ktorý vyzýval utopiť a upáliť ukrajinské deti, skončil (VIDEO) Reprofoto RT

Moderátor ruskej televízie RT Anton Krasovskij, ktorý z obrazovky vyzýval na utopenie či upálenie ukrajinských detí, sa dnes ospravedlnil a požiadal o odpustenie za svoje slová. Stalo sa tak potom, čo s ním televízia pozastavila spoluprácu a šéf ruskej kriminálnej ústredne na podnet jedného z užívateľov sociálnych sietí nariadil preveriť situáciu. Oznámili to dnes ruské médiá.

Krasovskij vo vysielaní RT reagoval na rozprávanie ruského spisovateľa Sergeja Lukjanenka o tom, ako mu deti pri jeho návšteve Ukrajiny v 80. rokoch minulého storočia hovorili, že by sa im žilo lepšie, keby ich krajinu neokupovala Moskva.

"Mali ich utopiť," reagoval Krasovskij. "Proste tie deti utopte, utopte ich," vyhlásil moderátor. Prípadne by ich podľa neho mohli "strčiť do chatrčí a upáliť". V krátkom výňatku z rozhovoru, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, sa Krasovskij tiež vysmial obvineniam, že ruskí vojaci počas invázie znásilňovali staršie ukrajinské ženy.

"Vlády, ktoré ešte nezakázali RT, sa musia pozrieť na tento úryvok," uviedol v nedeľu šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba na twitteri, kde záznam zdieľal. "Agresívne podnecovanie ku genocíde (toho človeka za to postavíme pred súd), ktoré nemá nič spoločné so slobodou slova. Zakážte RT po celom svete," dodal Kuleba.

Podrobnosti: Kuleba obvinil ruskú televíziu RT z podnecovania ku genocíde a žiada jej zákaz

Krasovskij, známy svojou podporou vojny proti Ukrajine, doteraz zastával funkciu riaditeľa vysielania televízie RT, považovanej za jednu z hlásnych trúb kremeľskej propagandy. Po Krasovskom vyjadreniach na adresu ukrajinských detí šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vyzval krajiny sveta na zákaz RT.

"Počujte, naozaj sa hanbím, že som nejako nevidel tú hranicu, týkajúcu sa detí," uviedol dnes Krasovskij podľa agentúry TASS. "No, stane sa, že ste vo vysielaní a necháte sa uniesť. A nemôžete prestať. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých to šokovalo, ktorým to pripadalo nemysliteľné a za hranou," dodal.

Vysielanie televízie RT zakázala onedlho po ruskej invázii na Ukrajinu napríklad Európska únia, a to kvôli systematickým dezinformáciám. RT dlhodobo čelí kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadné lživé informácie. Moderátori ruskej televízie bežne odmietajú správy o ruských vojnových zločinoch a mnohí z nich využívajú vysielací čas na to, aby vyzývali ruského prezidenta Vladimíra Putina k ešte agresívnejšiemu postupu počas invázie, poznamenala agentúra Reuters.

Krasovskij, ktorý v RT pôsobil od roku 2020, figuruje na sankčnom zozname EÚ a Británie, podotkol denník Kommersant a pripomenul, že od júna Krasovského stíha kvôli verejným výzvam ku genocíde a zvrhnutiu ústavného poriadku ukrajinská generálna prokuratúra, podobne ako šé šéfredaktorku RT Margaritu Simonjanovú, generálneho riaditeľa mediálneho holdingu Rosija segodňa Dmitrija Kiseljova a moderátorku televízie Rossija 1 Olgu Skabejevovú.