Print this page

Po incidente s Ficovým prejavom má spravodajstvo RTVS nového šéfa, končia 4 ľudia vo vedení spravodajstva Ilustr. foto: RTVS

Hodinový neprerušovaný prejav Roberta Fica zo snemu Smeru v RTVS na výročie 17. novembra má v RTVS personálnu dohru. Po kritike, že RTVS na deň výročia 17. novembra odvysielala hodinový prejav človeka, ktorý si november ani nevšimol, a patrí medzi kritikov prozápadnej orientácie Slovenska a slobody slova, došlo dnes k personálnej zmene vo vedení. Končia 4 členovia vedenia spravodajstva.

Podľa informácií Omediach.com, na rannej porade členka vedenia RTVS a šéfka spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová označila vysielanie hodinového prejavu Fica na živo za chybu a oznámila, že ponúkne funkciu.

Podrobnosti: Po prejave Fica v RTVS na 17. novembra ponúkla šéfka spravodajstva funkciu

Podľa informácií Omediach.com popoludní bol dočasne poverený vedením spravodajstva a publicistiky RTVS moderátor Miroslav Frindt, doterajšia riaditeľka spravodajstva a publicistiky zostáva v RTVS, konči vo funkcii celkovo 4 členovia vedenia spravodajstva.

"V dôsledku včerajšieho odvysielania prejavu Roberta Fica zo snemu strany SMER-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24 sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v piatok 18.11. 2022 stretol s vedením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Po oboznámení sa so všetkými okolnosťami a analýze vzniknutej situácie dochádza z jeho rozhodnutia k nasledovným zmenám: Mária Hlucháňová odchádza z funkcie riaditeľky sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Svoje funkcie opúšťajú aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky). Riadením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách," píše v reakcii pre Omediach.com RTVS.

Fico v živom vysielaní RTVS kritizoval príklon Slovenska k západným štruktúram, kritizoval slobodné médiá, zastával sa alternatívnych, ktoré sú podľa neho „pre väčšiu časť verejnosti dôveryhodnejšie a atraktívnejšie“. V živom vysielaní burcoval za referendum, chválil Smer a oznámil, že chce vyhrať voľby. Diváci sa dozvedeli aj to, že Smer si podľa neho neželá, aby Rusko bolo nepriateľom Slovenska a že nemôže byť na prvom mieste to, „aby si homosexuáli mohli adoptovať deti alebo aby si ľudia mohli meniť pohlavie“.

Hodinový prejav odznel vo verejnoprávnej RTVS bez akéhokoľvek kontextu, vysvetlenia, či reakcií. Prečo RTVS v deň výročia víťazstva demokracie a slobody odvysielala prejav Fica zo snemu Smeru? Či to dnes rieši? Ako? Zatiaľ nikto z RTVS neodpovedal.

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ uviedol pre Omediach.com generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. 

Zdroj: Facebook M.F.

Miroslav Frindt bol pred dvoma rokmi vedúci domácej redakcie spravodajstva v Slovenskej televízii. Vo funkcii skončil, keď vtedajšiemu generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi poslal list, v ktorom ho žiadal o vyriešenie situácie v spravodajstve za Vahrama Chuguryana. Sťažnosť poslal vtedy aj na Radu RTVS a podnet dal aj na Inšpektorát práce.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS, Márie Hlucháňovej aj Miroslava Frindta.