Print this page

Markíza prichádza s neobvyklým seriálom Dunaj, čo má spoločné s OD Dunaj? (FOTO) Foto: Markíza

jedným z hlavných hitov novej televíznej sezóny televízie Markíza je výpravný dobový seriál s názvom Dunaj, k vašim službám. Divákom a diváčkam vyrozpráva osudy ľudí, ktorí sú spätí s ikonickým obchodným domom Dunaj. Dunaj bol názov jedného z prvých obchodných domov na Slovensku a práve tým sa inšpirovala aj televízia Markíza. Dunaj bol vo svojej dobe najmodernejším chrámom nákupu a luxusu v celej krajine. To všetko na pozadí turbulentných udalostí prelomu tridsiatych a štyridsiatych rokov.

 Píše sa rok 1939 a v Bratislave otvára svoje brány nový obchodný dom Dunaj, ktorý sa stáva symbolom modernej doby a prepychovou dominantou centra mesta. Súčasne je vyhlásený Slovenský štát a krajina je uvrhnutá do neistoty a strachu z možnej vojny. Dunaj je však plný ľudí, ktorých sny a odvaha sú silnejšie než hrozby zvonku.

O čom je nový seriál?

Tri mladé predavačky na oddelení módy – Klára Zacharová (Kristína Svarinská), Eva Dušeková (Petra Dubayová) a Alena Valentová (Lesana Krausková) - tu prežívajú prvé lásky, formujú nové priateľstvá a neoblomne hľadajú cestu k svojmu šťastiu.

Klára sa pokúša začať nový život s falošnou identitou, ale temná minulosť ju neustále dobieha a stojí v ceste jej novej láske. Temperamentná Eva túži po kariére slávnej speváčky, ale cestu k úspechu jej komplikujú city. Alena je plaché dievča z malého mesta, ktoré dostáva príležitosť predviesť svoj výnimočný cit pre módu, ale zamotáva sa do intríg v obchodnom dome.

Ich tri príbehy sa prepletajú naprieč všetkými poschodiami obchodného domu, od brigádnikov, ktorí na skok prejdú bránami Dunaja, až po riaditeľstvo na najvyššom poschodí. Zdanlivo odlišní ľudia tu pod jednou strechou hľadajú cestu k šťastiu v jeho rozmanitých podobách a čelia nástrahám ťažkých čias, ktoré so sebou nesú neľahké rozhodnutia a nečakané životné zmeny.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Dunaj, k vašim službám (FOTO)

Dunaju vládne rodina Kučerovcov, ktorú tvoria priamočiary a zásadový otec rodu Rudolf (Emil Horváth), jeho manželka Edita (Zdena Studenková), dcéra a dvaja synovia. Mužskými pokračovateľmi rodu sú Leopold (Tomáš Maštalír), pripútaný po páde z koňa na invalidný vozík, a najmladší Peter (Marek Rozkoš), charizmatický cestovateľ a magnet na ženy. Do čela riadenia rodinného klanu sa však tlačí predovšetkým ich sestra Irena (Barbora Andrešičová), bystrá, ostrovtipná a ambiciózna žena, ktorá žije v ochladnutom vzťahu so svojím manželom Imrichom (Ivan Šándor).

Okrem rodiny Kučerovcov sa seriál zameria aj na osudy zamestnancov obchodného domu Dunaj. Oddelenie módy vedie prísna, ale spravodlivá Vilma Rusnáková, ktorú stvárňuje Monika Hilmerová. Okrem nej tam pôsobí aj Kristína Bognárová (Ráchel Šoltésová), drzé, rozmaznané a nie veľmi šikovné dievča, ktoré nechápe, prečo ju do tak prestížneho obchodu vôbec prijali. V oddelení hudby a platní pracujú v permanentnom strachu manželia Anna a Viliam Urbanovci (Petra Polnišová a Martin Mňahončák), reštauráciu vedie dokonalý profesionál Karol Tomka (Igor Kasala), pôsobia v nej aj čašník Jakub Lukáč (Matúš Kvietik) a klaviristka Marta Grúberová (Kristína Spáčová).

V netradičnej polohe sa predstaví herec Ján Koleník. Stvárni úlohu nacistického vojenského pridelenca pod ministerstvom vojny Waltera Klausa, ktorý má za úlohu na Slovensku zastupovať záujmy Nemecka. Sebavedomý, pedantný, ale aj dokonalý džentlmen. Pod pozlátkou však skrýva temnú stránku, tá z neho urobila zástancu hodnôt, ktoré čoskoro otrasu svetom. S manželkou Helgou (Jana Majeská) má na prvý pohľad ukážkový vzťah, ale sú skôr pragmatickí a robia to, čo majú naučené a čo sa očakáva. Jedna vec sa im však nedarí - splodiť potomka, čo je zdrojom rastúcej frustrácie a napätia v ich vzťahu.

Skutočný Dom Dunaj sídlil v centre Bratislavy



Pre obchodných podnikateľov Brouka a Babku postavil bratislavský architekt Christian Ludwig na okraji vtedajšieho Námestia republiky v roku 1936 veľmi úsporne riešený obchodný dom, ktorý dlhé roky niesol názov po svojich majiteľoch – dnes Obchodný dom Dunaj, je to národná kultúrna pamiatka.

V čase otvorenia zaujala modernými technológiami, architektúrou, atypickými presklenými výkladmi či prvým podlahovým kúrením. Do Bratislavy prinášala dovtedy nepoznaný štandard nakupovania. V medzivojnovom období išlo "Salón republiky", teda najživšie miesto v meste.

Objekt patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku. Dom so železobetónovým skeletom a voľným pôdorysom bol postavený v zástavbe námestia, ktoré v tom čase prežívalo stavebný rozmach. Dispozícia objektu je navrhnutá na základe zásad amerických obchodných domov, umožňujúcich flexibilitu organizácie predaja. Budova má sedem nadzemných a dve podzemné podlažia, ktoré tvoria veľkorysé priestory prevádzok a predajní.