Print this page

Ruská televízia vysiela show o partnerkách väzňov (VIDEO) Reprofoto Телеканал Ю

Na ruskom televíznom kanáli Ju sa začala vysielať reality show o ženách udržujúcich partnerské vzťahy s mužmi, ktorí si odpykávajú tresty vo väzenských zariadeniach. Prvý diel programu s názvom Žduli (Čakalky) televízia odvysielala už v marci minulého roka, potom ale vysielanie prerušila, pravdepodobne v súvislosti s vojnou na Ukrajine, uviedol spravodajský portál Meduza.

Rovnako tak sa v marci minulého roka, na začiatku vojny na Ukrajine, ruskí diváci nedočkali plánovaných reality show o pároch s veľkým rozdielom vo veku partnerov a programu o ženách, ktoré otehotneli alebo chcú otehotnieť po 45. roku života. Prvý diel druhého menovaného programu bol nakoniec odvysielaný v stredu.

 

Rovnako ako kanál Ju sa od zábavného obsahu po ruskom vpáde na Ukrajinu odklonil aj Prvý kanál. Táto stanica spájaná s prokremeľskou propagandou nevysielala žiadne zábavné programy od 25. februára minulého roku až do septembra, podotkol portál Meduza. Z programu Prvého kanála zmizla napríklad obľúbená talk show Večernij Urgant, obdoba americkej Late Night Show, alebo relácie ako Davaj poženimsja (Poď sa vziať) či Modnyj prigovor (Módny verdikt), ktoré nahradili relácie o Ukrajine.

Program o romantických vzťahoch s trestancami prichádza v čase, keď sa o ruských väzňoch hovorí v súvislosti s ich verbovaním súkromnou Wagnerovou (v prepise z ruštiny Vagnerovou) vojenskou spoločnosťou do bojov na Ukrajine.

"Podľa oficiálnych štatistík si k 1. januáru 2022 v ruských väzniciach odpykávalo tresty 429-tisíc mužov. Skoro každý z nich má na slobode vernú čakalku. Čo núti ženy, aby spojili svoj život s niekým na druhej strane ostnatého drôtu?" zaznieva v úvode programu.

V novo odvysielanom diele vystupuje 28-ročná Angelina zo Saratovskej oblasti, ktorá sa chystá vydať za väzneného 37-ročného Emila Akopjana. Tomu zostávajú ešte tri roky z deväťročného trestu uloženého za nepovolené držanie zbrane, prechovávanie drog a vydieranie za použitia násilia. Akopjan je recidivista - už v 19 rokoch ho súd poslal na štyri roky za mreže za úmyselné ľahké ublíženie na zdraví a v 29 rokoch za ťažké ublíženie.

Ľudskoprávna organizácia Russia Behind Bars v januári upozornila, že mnohí z mužov naverbovaných do vojny na Ukrajine padli alebo dezertovali, v niektorých prípadoch do Ruska a so zbraňou v ruke. Ruské trestanecké zariadenia sa podľa organizácie kvôli praxi posielania väzňov do vojny na Ukrajine vyprázdňujú, zatiaľ čo sa plnia väzobné väznice, v ktorých sa ocitajú zadržiavaní vojnoví zajatci z Ukrajiny.