Print this page

Zuzana Piussi o natáčaní nových Šmejdov

Dokument Šmejdi bude mať pokračovanie v podobe filmu o tom, čo sa po jeho odvysielaní zmenilo. Hotový by mal byť už o niekoľko mesiacov.

 


Dokumentárny film o praktikách Šmejdov vyvolal pobúrenie z neetických praktík predajcov už v čase, keď sa dostal do distribúcie kín. Pred niekoľkými dňami dokument o smutných osudoch dôchodcov, ktorí sa stali obeťami pokútnych predajcov, odvysielal aj RTVS.
V súčasnosti sa pripravuje jeho pokračovanie. Nový dokument pripravuje známa česká producentka Hana Třeštíková, ktorá stála napríklad za časozberným dokumentom Katka, Občan Havel a ďalšími.

 Šmejdi  Foto: ČT„Pôjde o pol hodinový dokument, ktorý už natáčame. Česká televízia by ho mala odvysielať v januári," povedala pre Omédiách.com Hanka Třeštíková. Režisérkou filmu je slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi.

„Začína sa nakrúcať film po filme, teda mapovať, ako tento fenomén zmenil život v Česku. Režisérkou bude slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi. Jej víziou je, že sa to prinesie cez príbeh jednotlivca, teda mňa, ktorá sa kedysi rozhodla, že sa jej niečo nepáči, investovala do toho čas, peniaze, invenciu. Ukážeme, čo všetko sa postupne vďaka filmu zmenilo," povedala v rozhovore pre Sme.sk režisérka Šmejdov Silvie Dymáková.

Odporúčam aj: Nech sa páči Šmejdi - povinne zapnúť starším príbuzným

AKTUALIZÁCIA O VYJADRENIE ZUZANY PIUSSI: "Okrem témy fenoménu Šmejdi, čo film vyvolal a spôsobil, napríklad vyprovokovanie legislatívnych zmien, zrušenie živnosti pre šmejdov, petície atď., ma zaujalo to, že starí ľudia, ktorých sme doteraz so Silviou nakrúcali a vystúpili vo filme, stále bojujú s tým, že ich to ťahá chodiť na predvádzacie akcie. Ako keby im chýbali," povedala pre Omédiách.com Piussi. Podľa nej tam chodili preto, aby sa necítili sami, stretli sa s druhými dôchodcami, bolo to pre nich určité kultúrne vyžitie. Čím si to nahradia? Co by mala robiť naša spoločnosť so starými ľuďmi, aby nepadali do rúk rôznym podvodníkom? Aj na tieto otázky bude hľadať nový dokument odpovede.
"Samozrejme, film chcem nakrútiť aj z pohľadu Šmejdov. Zaujíma ma, kam sa podejú, rekvalifikujú, pretože tí ľudia tu sú a budú," dodala režisérka.

Zaujímavosťou českého dokumentu bolo, že distribútor dal českým kinám podmienku, že dôchodcovia nad 65 rokov mali vstup zdarma.
„Dokumentárny film Šmejdi si aj vďaka odvysielaniu na obrazovkách RTVS našiel svojho diváka aj na Slovensku. Keďže si tento celospoločenský problém určite vyžaduje ďalšiu pozornosť, tejto téme sa budeme venovať aj naďalej," povedal pre Omédiách.com Juraj Kadáš PR manažér RTVS.

Dokument šmejdi mal na RTVS 11,1 percentný podiel u divákov nad 12 rokov, čo je nadpriemer stanice.