Print this page

Foto: TA3 Foto: TA3

Deň pred voľbou nového predsedu Matice slovenskej bola v TASR zverejnená platená tlačová správa rozhovoru Mariána Tkáča s neznámym autorom, kde okrem toho, že vynáše na povrch rôzne korupčné podozrenia z vnútra Matice, nešetrí chválou na adresu TA3 a kritizuje verejnoprávne médiá.

 

 

Na otázku, že Matica chýba v médiách? Marián Tkáč odpovedá: „žiaľ, je to tak. Myslíte si, že je to naša vina? Napriek nášmu úsiliu sa nezblížili naše stanoviská s vedením o zamýšľanej spolupráci Matice s verejnoprávnymi médiami. Zvláštne aj paradoxné je, že o čosi lepšia je situácia v spolupráci s regionálnymi či súkromnými médiami," odpovedá Tkáč. A nešetrí chválou hlavne na adresu TA3. „Napokon, a to podčiarkujem, priamy televízny prenos z osláv 150.výročia Matice odvysielala TA3. Aj to prispelo k tomu, že to boli oslavy dôstojné a v rámci nich sme ocenili nielen matičiarov, ale dvadsiatku osobností zo všetkých oblastí života, ktorí najviac prispeli k tomu, ako dnes po dvadsiatich rokoch samostatnosti Slovensko vyzerá," hovorí Tkáč.

Sľubuje, že bude presadzovať „vysielanie slovenskej hudby, ľudovej aj populárnej najmä vo verejnoprávnych médiách, v školách, na ulici."

V rozsiahlom rozhovore Tkáč nielen bilancuje svoje obdobie, ale vynáša podrobnosti z rozhádanej Matice, píše o údajnom nekalom nakladaní niektorých členov vedenia s peniazmi Matice.

Okrem iného útočí aj na svojich protikandidátov vo voľbe. „Za všetkým sú peniaze. Ostrý kritik Roman Michelko povedal, že jemu za Markuša bolo lepšie ako za Tkáča: bral totiž 200 eur mesačne za politologickú prílohu Slovenských národných novín Res publica, čím matičný týždenník zásadne spolitizoval. A vyhlásil: „Ak ty (Tkáč) nebudeš predsedom, v Matici bude pokoj". Hej, to je naozaj dobrý aj invenčný program: mŕtvolný pokoj v Matici," píše Tkáč.

 

150. výročie Matice síce veľa návštevníkov do hľadiska neprilákalo, ale TA3 nechýbala. Z osláv prinášala niekoľko reportáži, aj priamy prenos s prejavom premiéra, Tkáča a oceňovania osobností Matice.