Print this page

JOJ dostala sankciu za Univerzitu Šerca Ježišovho

Televízia JOJ dostala sankciu za reportáž, v ktorej redaktorka nepochopila srandu jednej recesistickej stránky na facebooku.

 

 

JOJ na poslednom zasadnutí rady dostala za príspevok Sektári naštvali dedinu (V ich obci vraj majú sídlo) sankciu – upozornenie na porušenie zákona za porušenie ustanovenia o objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov. "Príspevok obsahoval jednostranné informácie o obsahu internetovej stránky fiktívnej Bohosloveckej fakulty so sídlom v Hostoviciach a hodnotiaci úsudok redaktorky o obsahu tejto stránky," informovala kancelária rady. JOJ stanovisko rade k reportáži neposkytla.

Televízia v marci v spomínanej reportáži uverejnila ustráchané reakcie obyvateľov dedinky Hostovice, ktorí sa obávajú šírenia satanizmu, oslovila kňaza aj odborníka na sekty. Pritom je to jedna z mnohých recesistických stránok, ktoré sa šíria na facebooku, a už pri prvom pohľade na Skrúcaného ako pápeža a ďalšie fotky a statusy je zjavné, že ide o recesiu. Na radu prišlo viac ako sto sťažností.

Po odvysielaní reportáže radu zaplavili sťažností od fanúšikov recesistickej stránky Bohoslovecká Univerzity Šerca Ježišovho.

Odporúčame aj: Fanúšikovia Univerzity šerca Ježišovho zaplavili licenčnú radu sťažnosťami

"Necítime sa byť urazení, skôr sme pobavení absurdne zlou a bizarnou reportážou, ktorou redaktorka spravila dotknutým občanom Hostovíc medvediu službu a obec zviditeľnila 1000x viac, ako by sa to kedy podarilo nám. Žiaľ, negatívne."

 

Keďže reportáž sa nám už nepodarilo nájsť na stránke JOJ, prinášame jej podrobný prepis, ktorý pripravila kancelária rady:

Sektári naštvali dedinu (V ich obci vraj majú sídlo)

Ján Mečiar, moderátor: „V malej dedinke Hostovice na východnom Slovensku majú veľký rozruch. Tamojších obyvateľov šokovala informácia, že u nich sídli čudná sekta. Jej prívrženci to tvrdia na svoje stránke i facebookovom profile. Hovoria, že v obci Hostovice pôsobí ich vymyslená teologická fakulta s posmešnými názormi na cirkev."

Katarína Kleknerová, redaktorka: „Pohoršenie a hnev, takéto sú reakcie obyvateľov Hostovíc, ktorí sa dozvedeli, že na pochybnej internetovej stránke niekto zneužil názov ich obce."

Obyvateľka Hostovíc (staršia žena): „Preboha, no možno sú takí ľudia medzi nami."

Matúš, obyvateľ Hostovíc (chlapec): „Spravili si výsmech z Boha."

Ing. Peter Čopák, starosta obce Hostovice: „Sú to nejakí fanatici, sektári, alebo neviem jak ich nazvať týchto ľudí, ale určite nie sú zdraví."

Redaktorka: „Tunajší obyvatelia sa obávajú, že ide o prívržencov satanizmu. Pokojná dedinka s veriacimi rodinami je teraz hore nohami."
Obraz: miestnosť osvetlená iba sviečkami, na stene je satanistický symbol – obrátený pentagram (päťcípa hviezda), muž zapaľuje sviečku

ThDr. PhDr. Maroš Šip, PhD., sektológ (telefonuje): „Satanisti nie sú výlučne teologickou, ale sú skôr, dá sa povedať, sektou alebo skupinou, hnutím, proti normám v spoločnosti. Takým netradičným pre nich je to, že sa stretávajú napríklad na cintoríne, hej?"
Obraz - text: „Satanisti nie sú výlučne teologickou sektou, ale sú skôr sektou alebo skupinou proti normám v spoločnosti. Takým netradičným pre nich je to, že sa stretávajú na cintoríne."
Obraz: miestnosť osvetlená iba sviečkami, na stene je satanistický symbol – obrátený pentagram, muž drží v ruke znak X, ktorý zapaľuje od plameňa sviečky, v druhej ruke drží otvorenú knihu

Obyvateľka Hostovíc (staršia žena): „Ja keď počujem toto v televízii alebo kde, tak mám toho dosť."

Redaktorka: „Dedinka Hostovice figuruje na internete ako sídlo fiktívnej bohosloveckej univerzity, ktorej členovia zjavne nemajú vôbec nič spoločné s kresťanstvom."
Obraz: v tmavej miestnosti dvaja muži, jeden má rozpažené ruky, v jednej drží svetlo (sviečku?), druhý muž drží v ruke otvorenú knihu, číta z nej a rukou akoby prežehnáva, na stene miestnosti je symbol – 3 prepletené trojuholníky

Ing. Peter Čopák, starosta obce Hostovice: „Ide zrejme o skupinu ľudí, ktorá nenávidí kresťanov."

Kňaz (v titulku uvedené Obyvateľ Hostovíc): „Ja, ako pravoslávny duchovný v tejto obci môžem len toľko povedať, že nikto z mojich veriacich by takú stránku nezriadil."

Redaktorka: „Nikto z dedinčanov netuší, kto túto stránku založil. Objavujú sa na nej nechutné fotomontáže. Jej prívrženci sa stavajú do rolí kňazov, či bohoslovcov, avšak každé ich vyjadrenie má nádych irónie a výsmechu."
V obraze:
1. Fotomontáž: Kristus so svätožiarou (ikona) v kúpeľni, v ruke drží mobilný telefón, obrázok evokuje Krista, ktorý fotí v kúpeľni mobilným telefónom svoj odraz v zrkadle
2. Fotografia muža v kňazskom oblečení, tvár vyrastrovaná, na monitore pred ním je obraz tiež vyrastrovaný

Ing. Peter Čopák, starosta obce Hostovice: „Táto stránka silno uráža veriacich ľudí a nielen veriacich, ale aj všetkých ľudí."

Redaktorka: „Starosta obce už podal podnet na okresnú prokuratúru."

Muž : „V konkrétnom prípade je asi väčšia pravdepodobnosť, keby podal sťažnosť na Facebook nejaký jeden konkrétny občan, ktorý sa cíti dotknutý, ale ako samotná, názov dediny, alebo dedina, ako taká sa asi nemôže veľmi chrániť."

Redaktorka: „Z Hostovíc pre televíziu Joj, Katarína Kleknerová."