Print this page

Novinárka objavila korupciu, odhalia ju v divadle Foto: Ctibor Bachratý

Známy publicista sa rozhodol ukázať na korupciu na Slovensku formou divadelného predstavenia, ktoré vychádza zo skutočných udalostí. Veľká nemecká korporácia, v hre označená začiatočnými písmenom S, získala na Slovensku miliardové kontrakty za veľmi podozrivých okolností. V úlohe novinárky, ktorá odkrýva korupciu, sa predstaví Zuzana Fialová.

 


Karpatský thriller je názov na Slovensku neobvyklého žánru dokumentárnej drámy, ktorá má v týchto dňoch premiéru v Slovenskom národnom divadle. Autor hry Eugen Gindl, súčasný slovenský autor a publicista napísal hru, ktorá reflektuje udalosti, ktoré sa odohrali na Slovensku a týkajú sa korupcie, klientelizmu a „tieňovej ekonomiky".

Gindl ešte ako novinár narazil na korupčný prípad v čase keď bol v 90-tych rokoch novinárom. „Vtedy sa mi dostal ten materiál do rúk. A vtedy sa nám po polročnej robote podarilo takmer s istotou, že nás nebudú žalovať, uverejniť v časopise podstatné fakty," povedal Gindl pre Markízu.

 Foto: SND/Ctibor Bachratý

Podľa Gindla veľká nemecká korporácia v hre označená začiatočnými písmenom S, získala na Slovensku miliardové kontrakty za veľmi podozrivých okolností. Hovorilo sa o nej najmä v súvislosti s predajom bratislavského mestského osvetlenia.

Hlavnou hrdinkou hry je novinárka, ktorá zanechala svoje pôvodné povolanie, v ktorom už nenachádzala zmysel, a založila si reklamnú agentúru. Jedného dňa sa jej však dostane do rúk materiál svedčiaci o rozsiahlej korupcii na najvyšších miestach štátneho aparátu. Istá firma totiž vďaka rozsiahlemu, sofistikovane uskutočňovanému podplácaniu začala vyhrávať všetky veľké štátne zákazky, ktoré boli oproti zahraničiu a konkurencii aj niekoľkonásobne predražené. V novinárke zvíťazí jej bývalý novinársky inštinkt, prípad sa pokúsi zverejniť, narazí však na nesmierne rafinovanú a tvrdú obrannú taktiku firmy, ktorá neváha použiť proti nej a jej priateľom aj nechutne narafičené zastrašovacie metódy.

Režisérom inscenácie je Roman Polák, dramaturgom Martin Porubjak a Peter Kováč, scénu vytvoril Andrej Ďurík, kostýmy navrhla Katarína Hollá, scénickú hudbu skomponoval Vladislav Šarišský.

Postavy:
Zuna: Zuzana Fialová
Naďa: Petra Vajdová
Deus a reinkarnácie: Daniel Fischer
Bubo a reinkarnácie: Milan Ondrík
Džony: Jozef Vajda, Ľubomír Paulovič
Fonundcu: Dušan Jamrich
Harmata: Ján Gallovič
Hlavatý: Štefan Bučko
Hrobár: Leopold Haverl
Una: Marta Maťová, posl. VŠMU