Print this page

Václav Mika poslankyni Mezenskej: My nežijeme zo vzduchu!

Poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská je nespokojná s tým, ako RTVS informovala o protestoch aktivistov. Zároveň požaduje, aby RTVS vyčlenila priestor na samostatnú reláciu. List s požiadavkami poslala do parlamentu, ale aj generálnemu riaditeľovi RTVS a Rade RTVS.

 

 

 

Šéf RTVS Václav Mika povedal, že napriek nátlakom zo strany protestujúcich aj listu poslankyne bude „fundamentálny."

„Priestor v samostatnej relácii nedáme. Žijeme v reálnom svete, v reálnych podmienkach, nežijeme zo vzduchu!" povedal Mika na zasadnutí rady. „Nemôžeme poskytnúť priestor nad rámec zákona, máme schválenú programovú štruktúru a nie je dôvod ju meniť." Upozornil, že ktokoľvek bude žiadať priestor vo vysielaní nátlakovou formou, určite ho nedostane.

Mika ako aj šéf spravodajstva Lukáš Diko zároveň tvrdia, že nie je pravda, že akciám aktivistov nevenovali v RTVS priestor. "Protestom sme sa venovali, nebolo to povrchné," povedal Diko s tým, že bolo to podľa toho, koľko ľudí sa protestov zúčastňovalo.

„Venovali sme sa im aj preto, že jedna z požiadaviek sa týkala RTVS, aby sme neboli obviňovaní z toho, že ich ignorujeme," povedal Mika. Zároveň upozornil, že pri protestoch bol poškodený majetok RTVS a že človek, ktorý to urobil, mu poslal list a sa ospravedlnil. „Tvrdí, že bol zmanipulovaný a že chce škodu nahradiť," povedal Mika.

Viac: Protestujúci zaútočili na budovu RTVS

Mezenská sa zúčastňovala protestov, aj proti RTVS, vo vestibule televízie čítala tzv. výzvu slobodných občanov a neskôr aj v parlamente. V aktuálnom liste píše, že „protestné občianske aktivity, ktorými znepokojení občania pred NR SR, prezidentským palácom a Úradom vlády prejavujú svoju nespokojnosť so súčasným ale aj dlhodobým riadením krajiny, neboli spravodajsky spracované a odvysielané vo verejnoprávnych médiách."

„Na základe občianskeho podnetu žiadam, aby okrem zaradenia a spracovania natočených a nikde neodvysielaných záberov do spravodajstva, aby bol vytvorený aj priestor pre verejnú celospoločenskú diskusiu o pálčivých politicko-spoločenských témach, aktuálnych otázkach rezonujúcich v spoločnosti, ktoré nenachádzajú vo verejných médiách svoj adekvátny priestor."


Pred niekoľkými dňami poslankyňa poskytla pre topky.sk rozhovor, kde hovorí, že od letných prázdnin nič neje, a má pocit, že je vyživená vesmírom.