Print this page

Najviac sťažností prišlo na Bielika

V súvislosti s prezidentskými voľbami Rada pre vysielanie a retransmisiu zaregistrovala viacero sťažností. Najviac, spolu desať prišlo na rozhovor Petra Bielika s kandidátkou na prezidentku Helenu Mezenskú na TA3.

 


„Sťažovatelia vyslovili námietky voči správaniu moderátora Bielika v rozhovore s prezidentskou kandidátkou H. Mezenskou. Moderátor sa podľa nich správal neprofesionálne až arogantne a kládol tendenčné a manipulatívne otázky," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa licenčnej rady Lucia Jelčová. Mezenská kvôli prístupu Bielika odmietla ísť do záverečnej diskusie kandidátov, dala si podmienku, že pôjde, ak tam nebude Bielik, čo jej televízia nesplnila.

Odporúčame aj: Mezenská Bielikovi: Pripadám si ako na inkvizičnom súde

 

Do dnešného dňa (6. marca) bolo na radu doručených 20 podaní, 14 z nich sa vzťahovalo na obsah programu. Boli zaevidované ako sťažnosti a momentálne sú v štádiu prešetrovania. Ide o sťažnosti na 5 programov:

Sobotné dialógy z 11.1. (RTVS - Rádio Slovensko) – sťažovateľ namietal, že R. Fico si robil v programe prezidentskú kampaň,

Z prvej ruky z 13. 2.  (RTVS - Rádio Slovensko) – sťažovateľ namietal voči správaniu moderátora (kladenie zavádzajúcich a rovnakých otázok, prerušovanie...), čím došlo podľa neho k porušovaniu slobody prejavu a základných princípov nezávislého spravodajstva,

Správy RTVS z 23. 2.  (RTVS - Jednotka) – sťažovateľ namietal voči správaniu moderátora, ktorý podľa neho v rozhovore s Ficom nepostupoval ako pri iných kandidátoch, ale „priam viedol prezidentskú kampaň na konkrétneho kandidáta,"

Téma dňa z 25.2. (TA3) – sťažovatelia (spolu desať sťažností) vyslovili námietky voči správaniu moderátora Bielika v rozhovore s prezidentskou kandidátkou H. Mezenskou. Moderátor sa podľa nich správal neprofesionálne až arogantne a kládol tendenčné a manipulatívne otázky,

Televízne noviny z 3. 3. (TV Markíza) – sťažovateľ namietal voči reportáži s názvom Slováci začínajú prosiť Boha, aby im dal dobrého prezidenta, ktorá podľa neho dáva do priameho súvisu voľby a modlenie, má formu propagácie skupiny občanov s konkrétnym náboženským vyznaním, reportáž podľa sťažovateľa protežuje isté náboženské postupy, nepriamo navádza ľudí, aby pri voľbe zohľadnili práve v tých kandidátov, ktoré takéto náboženské úkony sami uprednostňujú, a znevýhodňuje kandidátov, ktorí sú v náboženských otázkach neutrálni.

Zvyšných šesť doručených podaní bolo buď všeobecného charakteru, nemali náležitosti sťažnosti, prípadne namietali skutočnosti, ktoré nie sú v kompetenciách rady. Preto podľa Jelčovej neboli evidované ako sťažnosť, v tomto zmysle ani neboli prešetrované.