Print this page

V súvislosti s voľbami prišlo najviac sťažností na TA3

Do 19. marca rada zaregistrovala v súvislosti s prezidentskými voľbami 22 podaní. „15 z nich sa vzťahovalo na obsah programu - boli zaevidované ako sťažnosti a momentálne sú v štádiu prešetrovania," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová.

 

 

Ide o sťažnosti na 6 programov:

Sobotné dialógy z 11.1. (RTVS-Rádio Slovensko) – sťažovateľ namietal, že R. Fico si robil v programe prezidentskú kampaň,

Z prvej ruky z 13. 2. (RTVS-Rádio Slovensko)– sťažovateľ namietal voči správaniu moderátora (kladenie zavádzajúcich a rovnakých otázok, prerušovanie...), čím došlo podľa neho k porušovaniu slobody prejavu a základných princípov nezávislého spravodajstva,

Správy RTVS z 23. 2. (RTVS-Jednotka) – sťažovateľ namietal voči správaniu moderátora, ktorý podľa neho v rozhovore s prezidentským kandidátom (v danom vysielaní R. Fico) nepostupoval ako pri iných kandidátoch, ale „priam viedol prezidentskú kampaň na konkrétneho kandidáta".

Téma dňa z 25. 2. (TA3) – sťažovatelia (10) vyslovili námietky voči správaniu moderátora Bielika v rozhovore s prezidentskou kandidátkou H. Mezenskou. Moderátor sa podľa nich správal neprofesionálne až arogantne a kládol tendenčné a manipulatívne otázky.

Televízne noviny z 3. 3. (TV Markíza) – sťažovateľ namietal voči reportáži s názvom Slováci začínajú prosiť Boha, aby im dal dobrého prezidenta, ktorá podľa neho dáva do priameho súvisu voľby a modlenie, má formu propagácie skupiny občanov s konkrétnym náboženským vyznaním, reportáž podľa sťažovateľa protežuje isté náboženské postupy, nepriamo navádza ľudí, aby pri voľbe zohľadnili práve v tých kandidátov, ktoré takéto náboženské úkony sami uprednostňujú, a znevýhodňuje kandidátov, ktorí sú v náboženských otázkach neutrálni.

Správy z 17. 3. o 17.00 h (TA3) – podľa sťažovateľa televízia hrubo porušila pravidlá v predvolebnom prezidentskom boji, keď umožnila kandidátovi R. Ficovi pod zámienkou eurovolieb prezentovať svoj jednostranný názor na protikandidáta.

Podania, ktoré RVR nezaevidovala ako sťažnosti, namietali napr. neetické správanie moderátora voči prezidentským kandidátom vo vysielaní verejnoprávneho vysielateľa a systém rozdelenia diskutujúcich kandidátov v publicistickej relácii RTVS podľa preferencií vypracovanými súkromnými agentúrami či odvysielanie záberov, na ktorých obálku do urny vo volebnej miestnosti nevhadzuje dospelý človek, ale dieťa.

Momentálne sú jednotlivé podnety v štádiu prešetrovania, Rada ich bude vyhodnocovať priebežne.