Print this page

Markíza dostala sankciu za príspevok Cirkev pošle ľudí na ulicu

Najviac sankcií sa na poslednom zasadnutí rady ušlo televízii Markíza.

 

 

Upozornenie na porušenie zákona dostala Markíza za príspevok Televíznych novín z októbra minulého roka Cirkev pošle ľudí na ulicu, v ktorom podľa rady nezabezpečila objektívnosť a nestrannosť spravodajstva, tým že neoddelila názory a hodnotiace komentáre od informácií spravodajského charakteru.

Príspevok informoval o rušení zariadenia pre dôchodcov bez domova, ktoré spravuje Banskobystrická diecéza, a to z ekonomických dôvodov.
„Vedenie tamojšej katolíckej cirkvi zistilo, že je to drahé. Od decembra tak vyhodia osemnásť ľudí na ulicu," povedala moderátorka. "Dôchodcov cirkev pošle na ulicu, lebo sú pre nich drahí. Sami nám to dnes priznali. Niekde sa zrejme stala chyba, lebo hovorkyňa banskobystrickej diecézy tvrdí niečo iné," povedal redaktor. „Nutne im hľadáme miesta v iných zariadeniach," povedala Zuzana Juhaniaková, hovorkyňa Banskobystrickej diecézy.

Kancelária Rady dospela k záveru, že v úvode citované vyjadrenia moderátorky Šimkovičovej a redaktora J. Bubeníka vyznievajú v danom kontexte jednoznačne manipulatívne. A"ko je totiž z príspevku zrejmé, odvysielaná reakcia hovorkyne diecézy vypovedá iba o tom, že cirkev ruší zariadenie z ekonomických dôvodov, pričom doterajším klientom hľadá miesto v iných zariadeniach. nie o tom, že „pošle ľudí na ulicu," píše sa v podkladoch pre kanceláriu rady.

Na poslednom zasadnutí dostala Markíza aj dve finančné pokuty za porušenie ustanovenia zákona o slušnosti a čestnosti reklamy. Osem tisíc eur za reláciu Akčná výhra z októbra minulého roka a 3 319 eur za odvysielanie upútaviek na programy Teória veľkého tresku a Dva a pol chlapa. A jednu pokutu za vulgarizmy v programe 112 odvysielanom na Dajto v októbri v popoludňajších hodinách.

JOJ dostala šesť tisíc za nesprávne oddelenie reklamy pri programme Páli Vám to? A RTVS 2500 za vulgarizmy v Sanitke 2.