Print this page

Sťažovatelia TA3 vyčítajú, že pred voľbami bola antikiskovská Foto: TA3

Medzi podaniami, ktoré došli na licenčnú radu pred druhým kolom volieb, je najviac na TA3. Sťažnosti prišli aj proti RTVS za vysielanie dokumentu Špióni scientológie.

 

 

Podania pred druhým kolom volieb:

Správy zo 17. marca TA3 – podľa sťažovateľa televízia hrubo porušila pravidlá v predvolebnom prezidentskom boji, keď umožnila kandidátovi R. Ficovi pod zámienkou eurovolieb prezentovať svoj jednostranný názor na protikandidáta.

Správy z 18. marca TA3 – štyria sťažovatelia namietali účelové zostrihanie tlačovej besedy R. Fica (odstránené boli nepríjemné otázky redaktorky TV MARKÍZA) a tiež tlačovej besedy A. Kisku (odvysielané boli len otázky týkajúce sa scientológie).

Správy z 20. marca TA3 – podľa troch sťažovateľov bolo spravodajstvo nevyvážené, boli odvysielané záznamy z tlačoviek kandidátov na prezidenta, pričom záznam p. Kisku trval menej ako 1 a pol minúty a záznam p. Fica trval viac ako 3 minúty.

Viac: TA3 vystrihla nepríjemné otázky novinárov na Fica

Správy z 26. marca TA3 – podľa sťažovateľa boli v relácii odvysielané informácie o tlačovej besede poslancov NR SR R. Procházku, M. Beblavého a A. Hrnčiara, na ktorej podporili prezidentského kandidáta A. Kisku. Následne boli v ďalšom príspevku v relácii odvysielané vyjadrenia podporovateľov R. Fica – režiséra J. Jakubiska, športovkyne A. Kuzminovej a nitrianskeho emeritného biskupa Jána Ch. Koreca. Následne bolo odvysielané vyjadrenie R. Fica, že je pre neho dôležitejšie mať za sebou takéto osobnosti ako mať za sebou nejaké maličké „straničky". Hoci relácia obsahuje vyjadrenia v prospech oboch kandidátov, nepôsobí podľa sťažovateľa vyvážene a nestranne. Spôsobom spracovania podľa jeho názoru, navodzuje príspevok dojem, že R. Fica podporujú skutočné osobnosti a majú na to argumenty, kým A. Kisku podporujú len politici a bez presvedčivého zdôvodnenia.

Správy z 26. marca TA3 - dvaja sťažovatelia namietali odvysielanie debaty na tému scientológia, výsledkom ktorej bolo podľa nich varovanie pred ľuďmi, ktorí sú súčasťou tejto organizácie. Odvysielanie tohto rozhovoru s takýmto posolstvom vnímajú ako nepriamy útok na kandidáta A. Kisku, keďže bol počas kampane očierňovaný zo strany kandidáta R. Fica a konanie televízie preto považujú za neobjektívne a súčasť „antikiskovskej" kampane.

Špióni v službách scientológie, 25. marca RTVS štyria sťažovatelia namietali odvysielanie dokumentu niekoľko dní pred druhým kolom prezidentských volieb, čo malo zvýhodniť jedného kandidáta na úkor druhého.

Viac: RTVS si mohla dokument o scientológoch odpustiť

Podania doručené Rade pred 1. kolom voľby