Print this page

TA3 v čase kritického prejavu Kisku zaradila reláciu o rybách a bytoch Foto: Kancelária prezidenta

Prezident Andrej Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v parlamente, kde obhajoval demonštrácie a kritizoval korupciu v zdravotníctve, ktorá je prepojená s politikou.

 

 

Prezidentská kancelária jeho zámer vystúpiť v parlamente oficiálne oznámila v utorok okolo poludnia, novinári o tom vedeli.

Prezident v parlamente vystúpil dnes (v stredu) krátko po 9 hodine. Televízia TA3, ktorá bežne vysiela naživo dôležité prejavy, či tlačové besedy, 15 minútový prejav nevysielala. Hoci v programovej štruktúre má v tom čase zaradené spravodajské bloky, dnes po 9 hodine mimoriadne vysielala reprízy relácie Peňaženka o obnove bytových domov a Labyrint na tému Nie je ryba ako ryba.

O prejave informovala TA3 v spravodajskom bloku po 10 hodine živým vstupom redaktorky so stručným zostrihom Kiskovho prejavu.

TA3 je súkromná televízia a je na nej, čo sa rozhodne vysielať. Ale ako spravodajská televízia bežne vysiela naživo aj menej dôležité prejavy politikov. Napríklad včera dopoludnia to boli príhovory premiéra a ministra práce na konferencii Národná stratégia zamestnanosti.

V parlamente mala televízia dopoludnia svoju redaktorku aj televízny štáb a prenos je k dispozícii aj od samotnej Národnej rady.

Odporúčame aj: TA3 dala rybám prednosť pred Kiskom

„Požiadal som o vystúpenie v parlamente po voľbe nového predsedu Národnej rady z viacerých dôvodov. Za posledné tri týždne došlo vo významných ústavných funkciách nášho štátu k viacerým zmenám," napísal Kiska na Facebooku. Kiska v prejave kritizoval aktuálnu situáciu v zdravotníctve a jeho politizáciu, preto chce aby tam úrady poslali kobru. „Požiadal som (o vystúpenie) najmä preto, aby som sa prihovoril za dôslednosť. Pretože nedôvera ľudí je veľká, a ľudia čakajú viac. Predovšetkým razantné odpolitizovanie zdravotníctva. Dôsledné vyšetrenie každého jedného prípadu... Takto rozumiem aj verejný protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať – a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať."
Kancelária prezidenta chce celý prejav zverejniť na svojej stránke aj na Facebooku.

RTVS prejav do vysielania nezaradila, nie je spravodajská televízia a bežne takto nevysiela ani prejavy Fica. "RTVS zatiaľ nemá spravodajský kanál, preto nevysiela priame prenosy z NR SR, okrem správy prezidenta SR o stave republiky. Záznamy z rokovania NR SR vysielame zo záznamu po skončení programu v noci na Dvojke," povedal hovorca RTVS Juraj Kadáš.

Aktualizácia o stanovisko TA3 (12:55): "Súkromná spravodajská televízia TA3 pokrýva všetky dôležité udalosti. V celodennom spravodajstve prinášame informácie aj o uvedenej udalosti, rovnako ako aj iní vysielatelia na trhu."

Kiska prejav zverejnil na Facebooku.