Print this page

RTVS a ČT spúšťajú testovacie Ultra HD vysielanie Foto: SES

Verejnoprávni vysielatelia v spolupráci s Českými Rádiokomunikáciami, ktoré sú vedúcim českým poskytovateľom digitálnej infraštruktúry, a spoločnosťou SES S.A. realizujú po prvýkrát testovacie Ultra HD vysielanie.

 

 

„Keďže RTVS už teraz vyrába a vysiela všetky vlastné relácie v HD rozlíšení, našou snahou bude udržať si v oblasti Ultra HD vysielania pozíciu lídra. Zároveň by sme chceli byť vnímaní ako kľúčoví hráči aj v oblasti technických inovácií. Prvým krokom je sprístupnenie nášho Ultra HD obsahu na satelitoch ASTRA spolu s našimi partnermi," povedal šéf RTVS Václav Mika.

Testovacie vysielanie bude dostupné cez satelit ASTRA 3B na orbitálnej pozícii ASTRA 23,5°E.

„V Českej televízii očakávame, že nástup formátu Ultra HD bude omnoho rýchlejší než v prípade HD rozlíšenia a tešíme sa na uvedenie formátu Ultra HD v Českej republike. Vítame príležitosť spolupracovať so spoločnosťou SES pri realizácii testovacieho Ultra HD vysielania ako aj v rámci Ultra HDTV fóra, ktorého členom sa nedávno stala aj SES," povedal Ivo Ferkl, technický riaditeľ Českej televízie.

Ultra HD vďaka štvornásobne vyššiemu rozlíšeniu v porovnaní s HD predstavuje najvyššiu možnú kvalitu vysielania. Spoločnosť SES po prvýkrát predviedla Ultra HD vysielanie v roku 2012 na konferencii IBC v Amsterdame, pričom o rok neskôr predstavila aj reálne komerčné využitie Ultra HD technológie za použitia štandardu HEVC.

RTVS, ČT, České Rádiokomunikácie a ďalšie popredné spoločnosti pôsobiace v oblasti televízneho vysielania v Českej republike a na Slovensku sú súčasťou Ultra HDTV Fóra, ktoré bolo založené v októbri 2013. Jeho hlavnou úlohou je preskúmať možnosti produkcie a distribúcie Ultra HD obsahu v Českej republike a na Slovensku.

Technické parametre príjmu Ultra HD demo programu (ide o nekódovaný program):

Satelit: ASTRA 3B (23,5°E)
Transpondér: 3.204
Frekvencia: 11 778,050 MHz
Polarizácia: vertikálna
27,5 Mbit/s
Modulácia: QPSK
FEC: 9/10
ID služby: 5390
Názov služby: Test UHD Forum