Print this page

RTVS bude na satelite v HD. RTVS ponúka možnosť získať bezplatne satelitnú kartu Ilustr. foto Telekom

RTVS na satelite v HD. SD vysielanie bude čoskoro minulosťou.

Od zajtra 15.apríla zabezpečí RTVS vysielanie oboch televíznych programových služieb - Jednotky a Dvojky - vo vysokom rozlíšení.

RTVS po viacerých krátkodobých a dočasných riešeniach satelitnej distribúcie Jednotky v HD rozlíšení, prichádza so "stabilným a trvalým riešeným satelitnej distribúcie" na satelite Astra a to pre  Jednotku a Dvojku. RTVS bude sumu za túto distribúciu uhrádzať až od roku 2017.

Náklady na HD distribúciu bude do tej doby znášať Zmluvný partner RTVS, spoločnosť Towercom Satelitná distribúcia Jednotky a Dvojky RTVS v štandardnom rozlíšení bude ukončená v decembri 2016. Diváci dostávajú k dispozícii vyše 1,5 ročné prechodné obdobie, počas ktorého si budú môcť vybaviť svoje domácnosti prijímačmi podporujúcimi HD rozlíšenie.

"RTVS týmto zabezpečí bezplatný prístup k verejnoprávnym programovým službám nielen pre svojich divákov, ale aj ďalších šíriteľov televízneho signálu. Pre všetkých platiteľov úhrad za služby verejnosti (tzv. koncesionárske poplatky) prináša RTVS možnosť požiadať o bezplatné vydanie tzv. satelitnej RTVS karty, ktorá zabezpečí bezplatný prístup k SD a HD programovým službám verejnoprávneho vysielateľa," píše RTVS.

Súčasťou dohody o HD satelitnej distribúcii, je aj dohoda o skoršom ukončení SD satelitnej distribúcie (31.12.2016), ktorá podľa RTVS prinesie úsporu takmer 1,3 milióna EUR.